Kolegovia na nás zákerne útočia, sťažuje sa generálny prokurátor na špeciálnu prokuratúru

TA3 TASR
5.4.2022 11:20

Generálny prokurátor Maroš Žilinka na tlačovej besede reagoval na kritiku voči Generálnej prokuratúre SR. "Stali sme sa predmetom útoku zo strany kolegov z Úradu špeciálnej prokuratúry," vyjadril sa s tým, že ide o vedúcich prokurátorov organizačnej zložky GP.

Žilinka nekonal a nekoná

"Je až absurdné, že Úrad špeciálnej prokuratúry reaguje na rôzne tvrdenia a útoky obvinených, podozrivých, obhajcov, niektorých verejne činných osôb, ako uvádzajú, práve tým, že útočí na Generálnu prokuratúru a jej vedúcich predstaviteľov," vyhlásil Žilinka.

Generálny prokurátor hovorí o "absolútne zákernom", nepodoženom a "miestami až osobnom" útoku. Spolu s ďalšími členmi vedenia GP Žilinka odmietol obvinenia o účelovosti konania GP, na ktoré sa v stanovisku snažia predstavitelia ÚŠP upozorniť v súvislosti s prípadom trestného stíhania bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského. Zdôraznil, že v trestných veciach, ktoré sa týkajú Pčolinského "nikdy nekonal, nekoná a nebude konať".

Stanovisko šiestich prokurátorov

Okolnosti komunikácie a žiadosti o predloženie vyšetrovacieho spisu, ktoré v tejto súvislosti opisujú prokurátori ÚŠP ako urgencie, ktoré "intenzitou a spôsobom nemajú v iných trestných veciach obdobu", mali podľa predstaviteľov GP formu bežnej komunikácie a výslovne organizačný charakter. 

"Považujem za absolútne nekorektné, ak podriadená prokurátora informuje takýmto spôsobom o internej komunikácii v procese vybavovania trestnej veci," zdôraznil Žilinka. Konanie prokurátorov ÚŠP a naratív, ktorým naznačujú nadprácu GP v prospech určitej osoby, je podľa Žilinku spôsobom, ako vytvárať tlak, "aby sa rozhodlo určitým spôsobom".

V stanovisku, ktoré podpísalo šesť prokurátorov ÚŠP a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, poukazujú na neštandardný postup Generálnej prokuratúry SR v prípade trestného stíhania bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby. 

Pri zrušení pôvodného obvinenia za využitia paragrafu 363 Trestného poriadku sa podľa špeciálnej prokuratúry postup GP radikálne vymykal jej doterajšej dlhodobej praxi. V súvislosti s trestným stíhaním exšéfa SIS zadržali cez víkend bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa a bývalého námestníka SIS Borisa Beňu.

Ľudovíta Makóa obvinili pre krivú výpoveď a prísahu. Borisa Beňu pre krivé obvinenie, prísahu a výpoveď. ÚŠP uviedol, že mu neprináleží hodnotiť, či prípad súvisí so snahou opätovne rozhodnúť postupom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku v prípade bývalého šéfa tajnej služby Vladimíra Pčolinského a podnikateľa Zoroslava Kollára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok