Popularita Macrona pred voľbami klesá, vyplýva z prieskumu. Predbehne ho Le Penová?

TA3 TASR
4.4.2022 19:29

Popularita úradujúceho francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona iba niekoľko dní pred prvým kolom prezidentských volieb klesá. Naopak, popularita nacionalistickej kandidátky Marine Le Penovej rastie. Vyplýva to z predvolebného prieskumu spoločností Ipsos a Sopra Steria, ktorý zverejnili v pondelok.

Popularita Macrona pred voľbami klesá, vyplýva z prieskumu. Predbehne ho Le Penová?
TASR/AP

Macron za uplynulý týždeň stratil v prieskumoch jeden percentuálny bod a aktuálne je na 26,5 percenta. Maximum dosiahol pred troma týždňami, keď mal preferencie na úrovni 31 percent. Le Penová narástla za uplynulý týždeň o dva a pol bodu a s 21 percentami sa priblížila k úradujúcemu prezidentovi. Pri oboch kandidátoch sa 82 percent opýtaných vyjadrilo, že si je istých svojou voľbou.

Prieskum sa uskutočnil 1. – 4. apríla, čiastočne teda zachytáva aj jediné predvolebné zhromaždenie Emmanuela Macrona, ktoré sa uskutočnilo v sobotu. Súčasný prezident sa tam vyhraňoval predovšetkým voči krajnej pravici.

Ostatní kandidáti stagnujú. Krajne ľavicový politik Jean-Luc Mélenchon sa drží na 16 percentách, za krajne pravicového Érica Zemmoura sa chystá hlasovať každý desiaty Francúz, pričom republikánka Valérie Pécressová spadla pod desať percent – aktuálne má podporu 8,5 percenta voličov. Zvyšných sedem kandidátov nemá viac než päťpercentnú podporu.

Agentúra Ipsos odhaduje, že voliť pôjde každý siedmy Francúz, čo by znamenalo o osem percent nižšiu voličskú účasť oproti posledným prezidentským voľbám. Prvé kolo prezidentských volieb sa vo Francúzsku uskutoční najbližšiu nedeľu, prípadné druhé kolo je naplánované na 24. apríla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok