Z vesmíru sa zrútili veľké časti rakety, guľa a prstenec dopadli na indické pole

TA3 TASR
4.4.2022 16:46

Dva kusy vesmírneho odpadu dopadli cez víkend do vidieckej oblasti v Indii. Veľký kovový prstenec a kovová guľa by mohli pochádzať z čínskej rakety, ktorá bola vypustená na orbitu minulý rok, uviedli v pondelok miestne orgány.

Čína satelit odlet 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Kovový prstenec s priemerom dva až tri metre a hmotnosťou viac ako 40 kilogramov objavili v sobotu na poli v indickom štáte Maháráštra. Do inej dediny v tom istom regióne dopadla kovová guľa s priemerom približne pol metra. Podľa miestnych predstaviteľov poslali oba kusy vesmírneho odpadu na preskúmanie, pričom prehľadávajú ďalšie obce, či sa v nich prípadne nenachádzajú ďalšie úlomky. Počas incidentu sa nik nezranil a nedošlo ani k škodám na majetku.

Indická vesmírna agentúra vyhlásila, že podľa časového rámca vstupu úlomkov do atmosféry a ich dopadu na Zem ide o časti čínskej rakety, ktorá bola vypustená na obežnú dráhu 1. februára minulého roka. "Zatiaľ čo samotné telo rakety návrat do atmosféry vydrží, niektoré časti, ako napríklad dýzy, prstence či nádrže, môžu dopadnúť na Zem a spôsobiť škody," dodala ISRO. Aj podľa Jonathana McDowella z astrofyzikálneho ústavu Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics úlomky zodpovedajú čínskej rakete Dlhý pochod (Čchang-čeng) 3B.

Objekty po vstupe do atmosféry vytvárajú teplo a trenie, čo spôsobí, že sa rozpadnú a zhoria. Väčšie kusy však nemusia zhorieť úplne, pričom ich trosky môžu dopadnúť na zemský povrch a spôsobiť škody na majetku a ohroziť aj ľudské životy. Takéto riziko je však podľa AFP veľmi nízke. Trosky čínskej vesmírnej rakety Dlhý pochod 5 v máji 2020 dopadli aj na územie Pobrežia Slonoviny a poškodili niekoľko vidieckych obydlí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok