Špargľa ráno, na obed aj večer: Takto sa vám vďaka nej podarí schudnúť na počkanie

TA3/zm
6.4.2022 08:00

Na jarný jedálny lístok by ste ju mali rozhodne zaradiť. Špargľa začína svoju sezónu a na tanieri ju môžete mať ku každému jedlu dňa. Podarí sa vám vďaka nej okrem iného aj schudnúť.

Špargľa ráno, na obed aj večer: Takto sa vám vďaka nej podarí schudnúť na počkanie
Pexels

Množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny sa špargli rozhodne nedá uprieť. Obľúbenou zeleninou sa však u žien stala aj preto, že je perfektným spaľovačom tukov a chudne sa po nej rýchlejšie než by ste si mysleli.

Minimum kalórii, maximum zdravia

V 100 gramoch špargle je len neuveriteľných 13 kalórii, a tak je pre redukovanie váhy ako stvorená. Navyše ide o močopudnú zeleninu, ktorá odvádza prebytočnú vodu z tela, a rovnako pozitívne špargľa pôsobí aj na črevá a trávenie. Všetko sú to benefity, ktoré sa pri zhadzovaní kíl rozhodne hodia.  

Z hľadiska vitamínov je špargľa bohatá na B1 a 2, ale aj céčko a déčko. Z minerálov dominuje horčík, fosfor, draslík a železo.

Varte podľa druhu

Ak ste si špargľu stále neobľúbili, je možné, že niečo robíte pri jej príprave zle. Stonku treba zrezať aj ošúpať, aby ste ju zbavili drevnatých častí a zelenina ostala len príjemne chrumkavá. Platí to najmä pri bielej špargli, pri ostatných druhoch a farbách niekedy stačí len odrezať konček. Podstatná je aj dĺžka varenia, ktorá závisí od toho, aký typ špargle si vyberiete.

Špargľa Pexels/Karolina Grabowska

Zelená špargľa je svieža a krehká, jemnú chuť má zas biela odroda a pre dofialova sfarbené druhy sú typické horkasté chute.   

Špargľu dávajte do hrnca až keď vrie osolená voda. Pri bielej potrebuje zelenina prejsť varom asi 18 minúť, pri ostatných druhoch stačí len 10 až 15 minút.

Špargľa 3x denne

Na to, aby ste vďaka tejto skvelej zelenine schudli, musíte ju do jedálneho lístka zaradiť naozaj často. Pokojne aj ku všetkým trom hlavným jedlám, a to aspoň po dobu jedného týždňa.

Na raňajky môžete špargľu podávať ako prílohu k vajíčkam alebo toastu ako ktorúkoľvek inú zeleninu. Chutiť vám môžu aj nátierky, ktoré vyrobíte podobne ako z avokáda. Konzistencia uvarenej špargle je podobne krémová, stačí pridať koreniny, prípadne maslo a rýchla a chutná nátierka je na svete.

Na i na večeru je dobré, ak špargľa nahradí prílohu k mäsu či rybám. V prípade, že si hlavné jedlá dňa neviete predstaviť bez ryže, zemiakov či cestovín, ponechajte si ich, ale špargľu aj tak pridajte, aby ste si zabezpečili dostatok vlákniny a zjedlo o to menej sacharidov.

Aby ste celý týždeň nejedli to isté, klasikou je špargľová krémová polievka. Zahustiť ju môžete cuketou, batátmi alebo klasickými zemiakmi, no v prípade chudnutia by ste sa mali vyhnúť smotane.  

Témy: zelenina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok