Najmenej šesť ľudí bolo zabitých pri streľbe v Sacramente. Motív útoku je zatiaľ nejasný

TA3 ČTK
4.4.2022 07:23

Najmenej šesť ľudí prišlo o život a ďalších 12 ľudí utrpelo zranenie, keď v centre mesta Sacramento v Kalifornii začalo niekoľko strelcov strieľať medzi davy ľudí, uviedla náčelníčka miestnej polície. Prípad sa stal v nedeľu skoro ráno miestneho času, keď sa po uzavretí barov a nočných klubov ľudia vyhrnuli na ulicu. Predchádzajúca bilancia hovorila o šiestich mŕtvych a deviatich zranených.

Najmenej šesť ľudí zabitých a 12 zranených pri streľbe v Sacramente
TASR/AP

O život prišli traja muži a tri ženy, povedala novinárom náčelníčka miestnej polície Kathy Lesterová. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že strelci boli najmenej dvaja, dodal policajný hovorca Zach Eaton podľa agentúry AP. Podozriví sú stále na slobode. Motív zostáva nejasný.

"Žiadame verejnosť, aby nám pomohla identifikovať podozrivých a poskytla akékoľvek informácie, ktoré by pomohli objasniť tento prípad," povedala Lesterová podľa agentúry AFP.

Na twitteri sa objavilo video, na ktorom sa najskôr odohráva akási bitka, potom sa v rýchlom slede ozvú výstrely a ľudia začnú utekať. Prípad sa stal vo štvrti s veľkým množstvom reštaurácií a barov. Hovorca Eaton uviedol, že detektívi sa snažia určiť sled udalostí pred streľbou a že nevedia, či táto bitka skutočne viedla k streľbe.

Miesto činu je komplikované

Časť streľby podľa Lesterovej zachytila policajná kamera. Miesto činu, tiahnuce sa cez niekoľko obytných blokov, Lesterová označila za "skutočne komplikované" - a to až toľko, že telá obetí zostali na ulici niekoľko hodín, poznamenala AP. Na mieste sa našla ukradnutá pištoľ.

Najmenej štyria zo zranených boli prevezení do nemocnice so strelnými ranami, ktoré ohrozujú ich životy, uviedli úrady. Kelsey Scharová bola ubytovaná na štvrtom poschodí hotela Citizen, keď počula výstrely a zazrela záblesky v tme. Pristúpila k oknu a "videla som chlapa, ako beží a len strieľa" povedala AP Scharová.

Jej priateľka Madalyn Woodardová povedala, že videla dav na ulici, ktorý sa rozprchol uprostred streľby, a ležiace dievča, ktoré vyzeralo, že ju zasiahli do paže. Ochranka z neďalekého nočného klubu prišla dievčaťu na pomoc a pokúšala sa zastaviť krvácanie niečím, čo vyzeralo ako obrúsky.

"Dnes ráno má naše mesto zlomené srdce," povedal starosta Darrell Steinberg. "Vzostup násilia so zbraňou v ruke je pohromou nášho mesta, štátu a národa. Podporujem všetky iniciatívy, ktoré by to obmedzili. Koľko tragédií bude ešte potrebných, než vyliečime túto chorobu?" dodal podľa agentúry AFP.

Američania vlastnia viac zbraní, než má krajina obyvateľov

Tá pripomenula, že podľa dostupných informácií Američania vlastnia viac strelných zbraní, než má krajina obyvateľov, a právo na vlastníctvo zbrane zaručuje ústava. Od začiatku tohto roku server Gun Violence Archive napočítal viac ako 10.700 zabitých strelnými zbraňami, vrátane prípadov samovrážd. Za celý minulý rok to bolo 45-tisíc mŕtvych.

V hlavnom meste štátu Kalifornia, ktoré má približne 525-tisíc obyvateľov a leží asi 120 kilometrov od San Francisca, sa strieľalo druhýkrát počas piatich týždňov: 28. februára David Mora (39) počas povolenej návštevy zabil v kostole svoje tri dcéry, osobu, ktorá ho sprevádzala ako dohľad, a potom aj seba z podomácky vyrobenej poloautomatickej zbrane, hoci mal zakázané vlastniť strelné zbrane. Nedeľný zločin v Sacramente bol podľa AP tento rok tretím prípadom v USA, keď pri streľbe bolo zabitých najmenej šesť ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok