Plyn je prvou komoditou pre platby v rubľoch, ide o prototyp systému, povedal Peskov

TA3 TASR
3.4.2022 17:13

Systém platieb za dodávky plynu v rubľoch predstavuje prototyp, ktorý sa v budúcnosti rozšíri aj na ďalšie kľúčové komodity. Povedal to v nedeľu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Rusko neuzná špeciálne súdy pre vyšetrovanie zločinov na Ukrajine, uviedol Peskov. Označil ich za nelegitímne
Twitter/NEXTA

Uvalenie sankcií zo strany USA, Európskej únie, ako aj ďalších krajín na Moskvu po invázii Ruska na Ukrajinu dostalo ruskú ekonomiku do najväčšej krízy od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991. Vláda a centrálna banka prijali opatrenia, to však nestačilo. 

S najtvrdšou odpoveďou prišiel ruský prezident Vladimir Putin 23. marca, keď oznámil, že za dodávky ruského plynu do krajín, ktoré Kremeľ "nepovažuje za priateľské", sa bude platiť v rubľoch. Príslušný dekrét podpísal vo štvrtok 31. marca s tým, že systém začína platiť od apríla. Odberatelia ruského plynu si od 1. apríla musia otvoriť rubľové účty v ruskej štátnej banke Gazprombank, čo umožní konverziu ich platieb v cudzej mene na ruble.

"Ide o prototyp systému," povedal Peskov v rozhovore pre televíznu stanicu Prvý kanál v súvislosti s platbami za plyn v rubľoch. "Nepochybujem, že sa tento model rozšíri aj na ďalšie skupiny tovarov," dodal, konkrétny časový rámec však nezverejnil.  

Rozhodnutie západných štátov zmraziť rezervy ruskej centrálnej banky v hodnote 300 miliárd USD (271,44 miliardy eur) bola podľa Peskova "krádež", ktorá ešte urýchli odklon od závislosti od amerického dolára a eura ako svetových rezervných mien. Dodal, že Kremeľ má záujem o nový systém, ktorý by nahradil finančnú architektúru vytvorenú západnými mocnosťami v Bretton Woods v roku 1944. "Je jednoznačné, že dospejeme k nejakému novému systému, odlišnému od toho z Bretton Woods, aj keď je to zatiaľ ešte vzdialená perspektíva," povedal Peskov.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok