V americkom meste Sacramento sa strieľalo. Hlásia najmenej 6 mŕtvych a 9 zranených

TA3 TASR
3.4.2022 16:44

Najmenej šesť ľudí prišlo o život a desiati ďalší utrpeli zranenia počas nedeľňajšej streľby v americkom meste Sacramento v štáte Kalifornia.

"Policajti objavili najmenej 15 obetí streľby vrátane šiestich smrteľných," uviedla polícia na Twitteri. V predošlom príspevku na tejto sociálnej sieti poriadkové sily vyzvali obyvateľov, aby sa miestu vyhli, keďže tam prebieha rozsiahla akcia.

Polícia zatiaľ nikoho nezadržala a nie je ani známe, či išlo o jedného alebo viacerých páchateľov. Šéfka tamojšej polície Kathy Lesterová podľa agentúry AP na tlačovej konferencii priblížila, že v okolí tragického incidentu sa okolo 02.00 h nachádzala policajná hliadka, ktorá začula streľbu. Keď dorazili na miesto činu, bol tam obrovský dav ľudí a šesť mŕtvych. Ďalších desať bolo prevezených do nemocníc. O ich zdravotnom stave neuviedla nijaké podrobnosti.

K streľbe došlo v centre Sacramenta, kde sa nachádza množstvo barov a reštaurácií. Vo videu zverejnenom na Twitteri bolo vidieť utekajúcich ľudí, zatiaľ čo v pozadí znela streľba. Na mieste sa nachádzalo množstvo vozidiel záchrannej služby.

"Narastajúce násilie páchané strelnými zbraňami je pohromou nášho mesta, štátu a národa. Pdporujem všetky kroky na jeho zmiernenie," vyhlásil na Twitteri starosta Sacramenta Darrell Steinberg. Guvernér Kalifornie Gavin Newsom vo vyhlásení uviedol, že jeho administratíva úzko spolupracuje s miestnou políciou na vyšetrení tohto činu.

Začiatkom marca sa v Sacramente odohral ďalší tragický incident, keď 39-ročný muž zastrelil v kostole päť ľudí, vrátane svojich troch dcér. V Spojených štátoch dôjde každoročne v priemere k 40 000 úmrtiam v dôsledku násilia páchaného strelnými zbraňami vrátane samovrážd, vyplýva z údajov neziskovej organizácie Gun Violence Archive (GVA). Tri štvrtiny všetkých vrážd v USA je spáchaných strelnými zbraňami, upozorňuje AFP s tým, že počet predaných pištolí, revolverov a ďalších zbraní naďalej stúpa.

V roku 2020 sa predalo v USA podľa dát, ktoré zhromaždila analytická firma Small Arms Analytics, rekordných vyše 23 miliónov zbraní, vlani ich bolo 20 miliónov. V júni 2021 až 30 percent Američanov v prieskume inštitútu Pew Research Center uviedlo, že vlastní aspoň jednu zbraň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok