V Rusku sa konali protesty proti okupácii Ukrajiny. Polícia zadržala vyše 170 ľudí

TA3 TASR
2.4.2022 18:57

Na protestoch proti vojenskej operácii ruskej armády na Ukrajine, ktoré sa v sobotu konali v 14 ruských mestách, bolo zadržaných najmenej 176 ľudí. Podľa agentúry AFP to uviedla ruská mimovládna organizácia OVD-Info, ktorá monitoruje zatýkanie počas protestov v Rusku.

Protesty Rusko
Twitter/BBC

Aktivisti na sociálnych sieťach avizovali, že protestné zhromaždenia sa v sobotu uskutočnia v približne 30 ruských mestách.

Vo svojom vyhlásení uviedli, že chcú protestovať proti "kolapsu (ruskej) ekonomiky", proti ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a žiadať slobodu pre väzneného kritika Kremľa Alexeja Navaľného. "Rusko si zaslúži mier, demokraciu a prosperitu," deklarovali. 

Agentúra AFP vo svojom spravodajstve informovala, že jej spravodajca v Moskve bol v parku Zariadie, ktorý sa nachádza neďaleko Kremľa, svedkom zatknutia viac ako 20 ľudí.

Polícia podľa tohto zdroja eskortovala do pristavených policajných dodávok aj takých ľudí, ktorí - v hustom snežení - sedeli na lavičke, alebo "len tak" stáli. Dôvod zadržania policajti týmto osobám nevysvetlili.

Demonštranti riskujú

Protest sa konal aj v druhom najväčšom meste Ruska, v Petrohrade, kde AFP zaznamenala niekoľko zatknutí v blízkosti mestského zákonodarného zhromaždenia. V okolí sa zhromaždilo približne 40 ľudí, pričom podľa AFP nebolo jasné, koľkí z nich boli účastníkmi protestnej akcie.

"Nikto nepríde, všetci aktívni boli zadržaní na predchádzajúcich protestoch," povedal 30-ročný Sergej Gorelov, ktorý pre AFP vysvetlil, že sa prišiel "pozrieť a v prípade potreby prejaviť podporu".

"Prišla som len postáť, aby som nejakým spôsobom vyjadrila svoj protest voči všetkému, čo sa deje," povedala pre agentúru AFP 50-ročná Galina Sedovová, pričom dodala, že má strach protestovať aktívnejšie.

AFP vysvetlila, že demonštranti v Rusku riskujú pokuty a možné tresty odňatia slobody už len tým, že vyjdú do ulíc na pacifistickú akciu.

Na protestoch, ktoré sa v Rusku konali po začatí tzv. špeciálnej vojenskej operácie ruskej armády na Ukrajine, bolo  už zadržaných viac ako 15 000 ľudí. Invázia ruských jednotiek na Ukrajinu sa začala 24. februára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok