Za kilá naviac môže práca. Ktoré zamestnania ohrozujú ženskú postavu najviac?

TA3/zm
4.4.2022 16:00

Držíte jednu diétu za druhou, no nič neprináša výsledky? Možno za to môže vaša práca. Vedci totiž zistili, že je to jednak sedavý spôsob života, čo nám bráni v chudnutí, ale aj ďalšie faktory súvisiace s kariérou.

Za kilá naviac môže práca. Ktoré zamestnania ohrozujú ženskú postavu najviac?
Pexels/Andrea Piacquadio

Kto pracuje, ten priberá. Takáto jednoduchá je podľa odborníkov rovnica telesnej váhy, no samozrejme, nik nečaká, že teraz kvôli štíhlej postave dáte výpoveď. Na čo si však treba dať pozor?

Autobus horší ako auto

Podľa zaujímavého britského výskumu má váhu vplyv aj dopravný prostriedok, ktorým sa denne prepravujete do práce. Zo štúdia vyplýva, že najhoršie sú na tom ženy, ktoré využívajú mestskú hromadnú dopravu. Nasleduje cestovanie do práce autom a na opačnom konci rebríčka je bicykel ako najdravší dopravný prostriedok. O čo presne ide?

Autobusy, trolejbusy a električky sú také plné ľudí, že sa cestovanie nimi pre nás stáva stresujúcou záležitosťou. Navyše, ak v nich trávite značný čas, tak za jazdy zjete aj množstvo nezdravých jedál. Ráno nestihnete raňajkovať, a tak si zbalíte do autobusu sladké pečivo. Cestou z práce vám zas v bruchu opäť vyhrávajú muzikanti, a tak rýchlo zjete sladkú tyčinku, aby ste vydržali do večere, kým prídete domov. Plus je tu spomínaný faktor stresu, ktorý máme tendenciu tiež zajedať.

Záleží od pracovnej pozície

Ďalšia rovnica, ktorá súvisí s priberaním kvôli práci, má ako hlavnú premennú pozíciu, na ktorej pracujete. Tentokrát na to prišli austrálski vedci, ktorí tvrdia, že čím vyššie ste vo firemnej hierarchií, tým väčšie bude vaše BMI. A opäť za tým môžete hľadať stres, ktorý s vysokej pracovnej pozície a množstva zodpovednosti vyplýva. Okrem nervov však ide aj o fakt, že bežní zamestnanci doslova tlačia hodinky, aby už mohli ísť na obed, kým šéfovia si často hlavné jedlo dňa odoprú, pretože majú množstvo povinností a stretnutí.

Sedavé zamestnanie

Do tretice ešte jeden prieskum, a to zo susedného Česka. Až 55% pracujúcej populácie má nielen sedavé zamestnanie, ale trávi v ňom viac ako 42 hodín týždenne, čo sa v našich končinách javí ako klasika osemhodinovej pracovnej doby, ale z pohľadu európskeho priemeru sme na tom horšie ako iné krajiny. Nie že v ostatných kútoch starého kontinentu pracovali ľudia menej, ale udávajú oveľa menší čas na zadku, na stoličke.  

Témy: Česko Európa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok