Národná rada zatiaľ nezvolila nástupcu ombudsmanky. Inštitúcia tak nemôže vykonávať svoje poslanie

TA3 TASR
1.4.2022 16:17

Zamestnanci Kancelárie verejného ochrancu práv budú aj po odchode ombudsmanky Márie Patakyovej z funkcie pracovať na podnetoch. Tie sa však budú hromadiť na stole jej nástupcu. Upozorňuje na to kancelária na sociálnej sieti.

ombudsman logo (TASR/Štefan Puškáš)
TASR/Štefan Puškáš

"Národná rada SR však doposiaľ nezvolila jej nástupcu alebo nástupkyňu, preto je v súčasnosti táto funkcia neobsadená a inštitúcia nemôže vykonávať svoje poslanie, ktoré jej vyplýva z Ústavy SR," uviedla kancelária.

Do zvolenia nového ombudsmana bude Kancelária verejného ochrancu práv podnety analyzovať a získavať potrebné podklady a stanoviská. "Vyhodnotenie vašich podnetov si však počká na samotného verejného ochrancu práv," poukazuje kancelária. Deklaruje, že Patakyová k ukončeniu svojho funkčného obdobia podpísala všetky sfinalizované podnety k dátumu jej odchodu.

Mandát súčasnej verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej vypršal oficiálne 29. marca. Už na začiatku februára oznámila, že sa o post nebude opätovne uchádzať. Kandidáti na jej nástupcu nie sú známi. Verejného ochrancu práv volí parlament na päť rokov z kandidátov, ktorých navrhne najmenej 15 poslancov Národnej rady SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok