Ukrajina rokuje s Poľskom, Lotyšskom a Litvou o uzavretí hraníc s Bieloruskom

TA3 TASR
31.3.2022 14:34

Poľsko, Lotyšsko a Litva údajne rokujú s Ukrajinou o uzavretí svojich pozemných hraníc s Bieloruskom, čím by sa zablokovali dodávky tovarov do Ruska. Informáciu o tom zverejnil vo štvrtok na svojom webe časopis Newsweek, ktorý sa odvolal na vyjadrenie ukrajinského veľvyslanca v Poľsku Andrija Deščyciu citované agentúrou Ukrinform.

Lukašenko: Sankcie Západu posilnili vzťahy medzi Ruskom a Bieloruskom
TASR/AP

Deščycia uviedol, že takéto rokovania prebiehajú aj s Estónskom, hoci nemá hranicu s Bieloruskom. "Apelovali sme na tieto krajiny, aby svoje hranice s Bieloruskom uzavreli v rovnakom čase," uviedol Deščycia.

"Myslím si, že ak padne takéto rozhodnutie, nebude potrebné čakať na rozhodnutie Európskej únie – úplne zablokujeme akékoľvek dodávky do Ruska," povedal veľvyslanec.

Ukrajinské ministerstvo infraštruktúry poslalo 25. marca Európskej komisii list, v ktorom navrhuje úplné zablokovanie dopravného spojenia s Ruskom a Bieloruskom. V súčasnosti sú ruské a bieloruské kamióny na poľsko-bieloruských hraniciach blokované ukrajinskými a poľskými aktivistami, čo vedie k dlhým čakacích dobám.

V konflikte na Ukrajine zohráva aj svoju úlohu aj Bielorusko, keďže z jeho územia sa viedol jeden z útokov a ruská armáda je odtiaľ zásobovaná. Zároveň sa objavili správy, že tamojší železničiari zablokovali vlakové spojenie smerom do Ruska a bieloruskí vojaci sa odmietli pridať k ruským jednotkám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok