Americký prezident Biden dostal už druhú posilňujúcu dávku vakcíny proti covidu

TA3 TASR
30.3.2022 23:11

Americký prezident Joe Biden v stredu dostal druhú posilňujúcu dávku vakcíny proti ochoreniu Covid-19. Bidenova administratíva začala kampaň, ktorá má pomôcť Američanom žiť s koronavírusom.

Biden označil útok na Kapitol ozbrojenou vzburou, Trump sa podľa neho snažil podkopať ústavu
TASR/AP

Spustila aj novú webovú stránku, znova vyzýva na očkovanie a investuje do tejto aktivity ďalšie peniaze, informovala tlačová agentúra Reuters. "Ak nebudeme do toho investovať, budeme zraniteľní, ak udrie nová vlna," povedal Biden v Bielom dome, keď spúšťal web COVID.gov. Sú na ňom zhromaždené informácie, ktoré majú pomôcť ľuďom zvládnuť pandémiu.

Predstavitelia amerického zdravotníctva schválili v utorok druhú posilňujúcu dávku pre Američanov vo veku 50 rokov a viac a pre tých, ktorí sú imunokompromitovaní (majú poškodenú imunitu). Biden (79) dostal štvrtú dávku vakcíny od konzorcia spoločností Pfizer-BioNTech. Schválená na použitie bola aj druhá dávka od spoločnosti Moderna. Niekoľko sietí lekární v USA oznámilo, že budú ľuďom ponúkať druhé posilňovacie dávky. V USA zomrelo na covid od začiatku roka 2020 vo viacerých vlnách takmer 982.000 ľudí.

Hoci vakcíny a čoraz viac dostupných liekov na covid zabraňujú ťažkému priebehu ochorenia a úmrtiam, predstavitelia verejného zdravotníctva monitorujú BA.2 - subvariant omikronu, ktorý teraz predstavuje vyše polovicu všetkých prípadov nákazy v USA. Americkí predstavitelia uviedli, že neočakávajú ďalšiu veľkú vlnu, ale poznamenali, že prípady covidu môžu narastať, a to vinou BA.2 alebo iného subvariantu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok