Utečenci z Ukrajiny môžu byť na Slovensku poberateľmi sociálnych služieb, informuje rezort práce

TA3 TASR
30.3.2022 16:07

Poberateľmi sociálnych služieb na Slovensku budú aj utečenci z Ukrajiny, ktorí získali azyl, doplnkovú ochranu či štatút dočasného útočiska.

Situácia sa mení zo dňa na deň. Je Slovensko pripravené postarať sa o vojnových utečencov?
TASR/František Iván

Vyplýva to nariadenia o niektorých opatreniach v oblasti sociálnych služieb v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu, vyhláseného v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky, spôsobeným ozbrojeným konfliktom na území Ukrajiny, ktoré v stredu schválila vláda.

"Cieľom predkladaného návrhu nariadenia je dočasne upraviť niektoré podmienky v oblasti poskytovania sociálnych služieb a v konaní vo veciach sociálnych služieb," uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Rezort dodal, že nariadenie má zabezpečiť zo strany samosprávy a poskytovateľov sociálnych služieb potrebnú pomoc a starostlivosť v systéme sociálnych služieb osobám v nepriaznivej sociálnej situácii prichádzajúcim z Ukrajiny.

Vládne nariadenie umožňuje považovať osoby prichádzajúce z Ukrajiny za "automaticky" odkázané na poskytovanie sociálnych služieb vo vybraných zariadeniach sociálnych služieb krízovej intervencie a podpory rodiny s deťmi. Zároveň umožňuje poskytovať týmto ľuďom týždennú pobytovú formu sociálnej služby v zariadení aj počas víkendov a ubytovanie v nocľahárni poskytovať počas celého dňa.

Prechodné ubytovanie bude možné poskytovať pri splnení stanovených podmienok utečencom aj v zariadeniach podmienených odkázanosťou. Nariadenie vlády tiež napríklad zjednodušuje aj podmienky posudzovania odkázanosti fyzických osôb s osobitnou ochranou na sociálnu službu a umožňuje nahradiť doklady o príjme, požadované na účely určenia povinnosti platiť úhradu za sociálnu službu, čestným prehlásením o príjme. 

Zamestnávanie ukrajinských utečencov v zariadeniach sociálnych služieb uľahčí možnosť preukázať bezúhonnosť osoby s osobitnou ochranou potrebnú na výkon pracovnej činnosti v oblasti sociálnych služieb čestným vyhlásením a tiež rieši kvalifikačné predpoklady na výkon práce opatrovateľa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok