Sutiny a ruská technika v záhradách. Satelitné snímky odhalili, čo zostalo z Mariupoľa

TA3/hm ČTK
31.3.2022 06:00

Skazu juhoukrajinského Mariupoľa ukazujú najnovšie satelitné snímky americkej súkromnej spoločnosti Maxar Technologies, na ktorých je i zdevastované divadlo, so zemou zrovnané obytné domy či pozície ruských vojakov. Komunikácia s ľuďmi v meste, ktorí v posledných týždňoch čelia ruskej ofenzíve, v podstate neexistuje, satelitné snímky sú tak prvou vizuálnou aktualizáciou za posledné dni.

Satelitné snímky
TASR/AP

Píše o tom server CNN. Zábery potvrdzujú, že prístav na brehoch Azovského mora čelí ustavičnému ostreľovaniu. Oblasť východne od zbombardovaného divadla - kde podľa ukrajinských úradov zomrelo najmenej 300 ľudí - je v troskách. Podľa záberov má takmer každý dom významne poškodenú alebo kompletne zničenú strechu.

Na východe Mariupoľa postihla podobná skaza celú obytnú štvrť - v okolí veľkých sídliskových budov, kde skôr stávali menšie domy, sú podľa snímkov len sutiny.

Mariupoľ TASR/AP

Maxar Technologies zachytil aj preživších v meste, kde podľa utorňajšieho odhadu monitorovacej misie Úradu vysokej komisárky pre ľudské práva OSN na Ukrajine zomreli za posledné štyri týždne tisíce civilistov. Pred miestnym supermarketom sa stovky ľudí zhromaždili v rade. Starosta Mariupoľa v pondelok uviedol, že v meste zostáva okolo 10-tisíc z asi 400-tisíc obyvateľov, ktorí tu žili pred začiatkom vojny.

Satelity zachytili aj pozície ruských vojakov na severovýchode mesta. Vojenské vozidlá sú zaparkované priamo v záhradkách ukrajinských domov, neďaleko ktorých je v poli usadené ruské delostrelectvo.

Mariupoľ TASR/AP

O bombardovaní mariupoľského divadla, pri ktorom bol v ruštine umiestnený veľký nápis "deti", v polovici marca informovala ukrajinská správa. Rusko však poprelo, že by za útokom stáli jeho jednotky. Rovnako tak tvrdí, že na Ukrajine vôbec nemieri na civilné ciele. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského však ruské letectvo bombardovalo divadlo úmyselne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok