Austráliu opäť postihli silné povodne, svoje domovy museli opustiť tisícky ľudí

TA3 TASR
30.3.2022 13:28

Východ Austrálie opäť postihli povodne. Zasiahli aj dovolenkovú destináciu Byron Bay, pričom v blízkom meste Alstonville spadlo za jeden deň až 420 milimetrov zrážok. Do stredy vydali regionálne orgány 16 príkazov na evakuáciu, svoje domovy museli opustiť tisícky ľudí. Informovala agentúra AFP.

Rozvodnený potok zaplavil ulice aj ihrisko, Stará Ľubovňa má tretí stupeň povodňovej aktivity
TASR/Milan Kapusta

Neutíchajúce prívalové dažde na východe Austrálie začali v pondelok. V dôsledku toho museli viaceré obchody v dovolenkovej destinácii Byron Bay zostať zatvorené, keďže voda odrezala prístupové cesty k centru mesta. Hlavnú ulicu pokryla meter vysoká vrstva zmesi vody a bahna.

Evakuáciu nariadili aj pre mesto Lismore, v ktorom minulý mesiac zaznamenali rekordné záplavy s výškou hladiny na uliciach presahujúcou 14 metrov. V stredu ráno voda pretrhla mestskú hrádzu. Podľa austrálskeho premiéra Scotta Morrisona, ktorý Lismore navštívil minulý mesiac, "začína byť v dôsledku týchto katastrof život v krajine ťažší".

Nepriaznivé počasie v Austrálii spôsobuje klimatická zmena a meteorologický fenomén La Niňa, ktorý vyvoláva ochladenie v centrálnej časti Tichého oceánu. V dôsledku povodní zahynul v pondelok jeden muž v aute v austrálskom štáte Queensland. 

Vo vozidle sa nachádzala aj žena, ktorá prežila a napokon skončila v nemocnici. Pri februárových povodniach zahynulo v štátoch Queensland a Nový Južný Wales najmenej 21 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok