Poslanci rokujú o opozičnom návrhu na odvolanie Mikulca. Podľa Fica by mal odísť sám

TA3 TASR
30.3.2022 12:42

Poslanci Národnej rady SR začali v stredu krátko predpoludním rokovať o opozičnom návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca z funkcie. Mimoriadnu schôdzu inicioval Smer-SD. Na rokovanie prišli okrem Mikulca aj viacerí členovia vlády vrátane premiéra Eduarda Hegera. Podľa opozície minister nezvláda riadenie utečeneckej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine a zveril ho menším súkromným firmám.

Poslanci rokujú o opozičnom návrhu na odvolanie Mikulca. Podľa Fica by mal odísť sám
TASR /Jaroslav Novák

Šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) ozrejmil, že plénum bude o odvolávaní ministra vnútra rokovať bez obedovej prestávky až do večera do 19.00 h. Ak sa dovtedy stihne aj hlasovať, schôdza sa ukončí. Ak sa návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi prerokovať nestihne, schôdza má pokračovať vo štvrtok (31. 3.).

Mikulec sa podľa opozície zbavuje zodpovednosti

Minister vnútra podľa Smeru-SD niekoľkokrát opakoval, že Slovensko je na prípadnú migračnú vlnu z Ukrajiny pripravené a štát má situáciu pod kontrolou. Opozícia tiež tvrdí, že Mikulec sa zbavuje zodpovednosti za krízu, hoci mal dostatočný čas na prípravu a koordináciu s ostatnými členmi vlády či samosprávami. Zazmluvnenie súkromných firiem na koordináciu aktivít na hraniciach považuje za pochybné, keďže spoločnosti získali štátne zákazky priamym zadaním bez transparentného verejného obstarávania.

Minister by mal podľa opozície vyvodiť politickú zodpovednosť za podozrenie z korupcie, klientelizmu, pochybných postupov pri zadávaní verejnej súťaže, zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj nezvládnutie riadenia prideleného rezortu so závažnými nedostatkami v riadení utečeneckej krízy.

Koalícia musí vo funkcii trpieť ministra, ktorého tam jej členovia nechcú. Najlepším riešením pre vládnu väčšinu by bol dobrovoľný odchod Romana Mikulca z funkcie. Vyhlásil to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico v úvode mimoriadnej schôdze Národnej rady SR k odvolávaniu Mikulca z funkcie. Ministra vnútra vyzval k zváženiu, či je jeho zotrvanie vo funkcii dobré pre SR.

"Nezaujíma nás, ako to vnímate vo vládnej koalícii. Nezaujímajú nás ani vaše osobné subjektívne pocity. Nás zaujíma, ako je Slovensko vnímané. Preto si myslíme, že by ste mali odstúpiť kvôli Slovenskej republike, kvôli dobrému mena Slovenska v zahraničí," zdôraznil Fico. Ak členovia koalície trpia niektorého ministra vo funkcii, ide podľa neho o rozvrat koalície. Odvoláva sa na "neformálne rozhovory na chodbách", v ktorých sa aj vládni poslanci mali vyjadriť, že už majú Mikulca dosť, no nemôžu nič urobiť.

Fico chce diskutovať

Mikulcovi by chcel podľa vlastných slov vyčítať stranícky klientelizmus, no nemôže, pretože "OĽANO ani strana nie je". Namieta fungovanie hnutia, bez štruktúr či sídla strany. "Budem hovoriť o premiérskom klientelizme. Strana nie ste, tak si tie kšefty vybavujete individuálne," podotkol a pripomenul napríklad aj kauzu nákupu antigénových testov od firmy blízkej vtedajšiemu premiérovi Igorovi Matovičovi.

Okrem morálnych zlyhaní Mikulcovi vyčíta aj tie odborné. Poukázal na kapacity v štáte, štruktúry a personál, ktorý sa mohol využiť pri utečeneckej kríze. Namieta, že miesto toho rezort vnútra uzavrel zmluvy so súkromnými firmami aj pri zabezpečení obedov. Fico verí, že opoziční poslanci budú mať dostatok priestoru v rámci diskusie na predloženie analýzy dokumentov. Majú preukázať, že zmluvy uzatvorené rezortom vnútra nemajú opodstatnenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok