Vysokoškolský zákon znevýhodňuje učiteľov, tvrdia odborári a žiadajú prezidentku, aby novelu nepodpísala

TA3 TASR
30.3.2022 12:18

Školskí odborári žiadajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala novelu vysokoškolského zákona, ktorú minulý týždeň schválil parlament. Odborári vítajú reformu riadenia vysokých škôl, avšak upozorňujú, že sa nevenovala dostatočná pozornosť pracovným podmienkam na univerzitách, ktoré sú pre zvyšovanie ich kvality nevyhnutné.

Protestný pochod za slobodné vysoké školy
TA3 / David Duducz

„Napriek rokovaniam s predstaviteľmi MŠVVaŠ SR neboli akceptované naše pripomienky a argumentácia, že vysokoškolský zákon je v rozpore s európskou pracovnou legislatívou a systematicky diskriminuje a znevýhodňuje vysokoškolských učiteľov a učiteľky. Uvedená diskriminácia sa týka neodôvodneného reťazenia pracovných pomerov na dobu určitú,“ ozrejmil Ondek. Pravým účelom zavedenia reťazenia pracovných pomerov podľa odborárov nie je zvyšovanie kvality vysokých škôl, ale úspora na nevyplatenom odstupnom.

Ondek poukázal na to, že vysokoškolskí učitelia sú vyňatí spod ochrany Zákonníka práce pred krátkodobými a opakovanými zmluvami na dobu určitú. Podľa predbežného mapovania odborárov na Slovensku viac ako 80 percent učiteľov na univerzitách a vysokých školách pracuje na krátkodobé pracovné zmluvy. 

Zdôraznili, že takto nastavané podmienky práce môžu mať vážne sociálne aj existenčné dosahy na vysokoškolských učiteľov, čo prispieva k nedostatočnej kvalite vysokého školstva. Odborový zväz preto tiež žiada prezidentku, aby vyzvala rezort školstva na detailné zmapovanie štruktúry pracovných kontraktov na univerzitách, jej pravidelné monitorovanie a vyhodnocovanie.

Tiež aby vyzvala poslancov Národnej rady SR na úpravu zákona o vysokých školách, ktorá ho zosúladí s európskou smernicou o rámcovej dohode o práci na dobu určitú a zabezpečí pracovné práva vysokoškolských učiteľov. Okrem toho požadujú, aby prezidentka vyzvala reprezentácie akademických samospráv na diskusiu o pracovných podmienkach akademických zamestnancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok