Pôrodnicu v Mariupole nútene evakuovali do Ruska. Ľudí násilím odviedli okupanti, tvrdí vedenie mesta

TA3 TASR
30.3.2022 11:49

Predstavitelia juhoukrajinského mesta Mariupol obkľúčené ruskými silami v stredu odsúdili nútenú evakuáciu zamestnancov a klientiek jednej z tamojších pôrodníc do Ruska. Informuje o tom agentúra AFP.

Borrell: Útok na nemocnicu v Mariupole je ohavným vojnovým zločinom
TASR/AP

"Viac ako 70 ľudí - žien a zdravotnícky personál z pôrodnice č. 2 v štvrti Livoberežnyj - násilím odviedli okupanti," uviedol úrad primátora Mariupola na účte v aplikácii Telegram.

Viac ako 20-tisíc obyvateľov tohto prístavného mesta na pobreží Azovského mora bolo podľa úradu primátora "proti svojej vôli" odvedených do Ruska, kde im zhabali osobné doklady. Túto informáciu nebolo možné nezávisle overiť, keďže Mariupol čelí od konca februára intenzívnym útokom ruských síl.

V Mariupole došlo 9. marca k útoku na inú pôrodnicu, počas ktorého prišli o život najmenej traja ľudia vrátane jedného dieťaťa. AFP poznamenala, že ruskí predstavitelia tvrdili, že nemocnicu údajne využívali extrémistické ukrajinské sily. Lekári ani pacienti sa v tom čase podľa Moskvy v nemocnici nenachádzali.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil v utorok obliehanie Mariupola za "zločin proti ľudskosti". Rusko doteraz odmietalo návrh Francúzska, Turecka a Grécka týkajúci dovezenia humanitárnej pomoci do Mariupola s tým, že ukrajinskí vojaci musia najskôr zložiť zbrane.

V Mariupole, kde boje a bombardovanie odrezali obyvateľov od dodávok elektriny, tepla aj vody, sa podľa odhadov stále nachádza okolo 160-tisíc civilistov. Od začiatku ruskej invázie tam zahynulo podľa odhadov okolo 5-tisíc ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok