Vláda schválila príspevok na ubytovanie utečenca z Ukrajiny vo výške sedem eur na noc

TA3 TASR
30.3.2022 11:31

Vláda poskytne príspevok na ubytovanie odídenca z Ukrajiny vo výške siedmich eur na jednu noc. Pre osoby, ktoré nedovŕšili 15 rokov, poskytne 3,50 eura na noc. Schválila to na stredajšom rokovaní. Príspevok bude poskytovaný do konca júna.

Utečenec musí podľa materiálu podpísať zmluvu s osobou, ktorá mu poskytuje ubytovanie. Okrem iného musí obsahovať označenie nehnuteľnosti, počet obytných miestností, dohodnutú dobu ubytovania či počet nocí. Príspevok bude poskytnutý na účet alebo v hotovosti, uvádza sa v materiáli.

Návrh bude mať negatívny dosah na rozpočet verejnej správy, ktorý zatiaľ vláda nevie vyčísliť. "Nedá sa predpokladať, ako dlho bude ozbrojený konflikt trvať, koľko osôb celkovo príde z Ukrajiny na Slovensko počas ozbrojeného konfliktu, koľko z nich požiada v SR o dočasné útočisko, koľko z nich sa ubytuje u oprávnených osôb a na koľko nocí," poukazuje rezort vnútra v materiáli. Doplnil, že maximálna výška príspevku na ubytovanie je limitovaná počtom obytných miestností v nehnuteľnosti.

Príspevok za ubytovanie odídencov má byť súhrnne maximálne 500 až 1250 eur za mesiac v závislosti od počtu poskytovaných miestností. Odídenec bude povinný oznámiť obci, že sa mu poskytuje ubytovanie, prvýkrát v apríli. Rodiny si príspevok uplatnia v obci, obec na ministerstve vnútra, a to na rezorte financií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok