V černobyľskej jadrovej elektrárni hrozí výbuch munície, varovala ukrajinská vicepremiérka

TA3 TASR
30.3.2022 11:21

V černobyľskej jadrovej elektrárni by mohla vybuchnúť munícia, varovala v stredu ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Informujú agentúra Reuters a stanica Sky News.

Černobyľ krátko po začiatku invázie na Ukrajinu obsadila ruská armáda, pričom Rusko vyhlásilo, že úroveň radiácie je v norme a že jeho kroky zabránili možným "jadrovým provokáciám" zo strany ukrajinských nacionalistov.

Vereščuková tiež informovala, že Ukrajina počas utorkových mierových rokovaní požiadala Rusko o umožnenie 97 humanitárnych koridorov v najviac zasiahnutých ukrajinských mestách a obciach.

"Žiadame, aby Bezpečnostná rada OSN okamžite prijala opatrenia na demilitarizáciu uzavretej zóny okolo černobyľskej elektrárne a zriadila osobitnú misiu OSN, ktorá by zamedzila opätovnej jadrovej katastrofe," dodala Vereščuková.

Gubernátor Chmeľnyckej oblasti Serhij Hamalij v stredu informoval, že ruské rakety v noci zasiahli priemyselné objekty v tomto regióne. Ciele útokov bližšie nešpecifikoval, no dodal, že hasiči požiare lokalizovali a záchranné zložky aktuálne preverujú, či si vyžiadali obete na životoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok