Počas útoku v izraelskom meste Bnej Brak zahynulo päť ľudí. Medzi obeťami sú aj dvaja Ukrajinci

TA3 TASR
30.3.2022 09:44

Izraelské bezpečnostné zložky podnikli v stredu raziu v dome Palestínčana, ktorý v utorok večer v meste Bnej Brak smrteľne postrelil piatich ľudí. Páchateľ útoku bol zlikvidovaný. Izraelská polícia v stredu informovala, že medzi obeťami utorkových útokov v meste Bnej Brak sú aj dvaja občania Ukrajiny, ktorí v Izraeli pracovali.

Ako vo svojom spravodajstve informoval denník The Times of Israel (ToI), operácia izraelských bezpečnostných zložiek sa uskutočnila v meste Jabad, ležiacom na západnom brehu Jordánu neďaleko mesta Džanín. Pri dome palestínskeho útočníka sa po príjazde izraelských síl zhromaždil dav miestnych obyvateľov, pričom následne došlo k vzájomným potýčkam. Bezprostredne neboli správy o tom, že by si vyžiadali obete či zranených.

K spomínanému útoku došlo v utorok večer v dvoch rôznych lokalitách ultraortodoxného mesta Bnej Brak východne od Tel Avivu, kde začal do ľudí na ulici strieľať ozbrojený muž. Pri útoku zahynulo minimálne päť obyvateľov Izraela vrátane policajta – arabského kresťana –, ktorý útočníka napokon zastrelil, avšak sám zakrátko sám v nemocnici podľahol ťažkým zraneniam, uviedol denník The Jerusalem.

Radikáli útok oslavujú

Útok v Izraeli odsúdili OSN, USA a EÚ a vyhlásenie v rovnakom duchu vydal aj palestínsky prezident Mahmúd Abbás, čo agentúra AFP označila v jeho prípade za nezvyčajné. Stúpenci radikálneho šiitského hnutia Hizballáh, naopak, teroristický útok v meste Bnej Brak uvítali.

Podľa ToI bolo priaznivcov Hizballáhu v Bejrúte vidno, ako tancujú na uliciach a mávajú vlajkami na oslavu útoku v Bnej Braku. Videá zverejnené na sociálnych sieťach ich zachytávajú, ako rozdávajú okoloidúcim motoristom cukríky.

Denník ToI pripomenul, že počas poslednej tzv. vlny terorizmu – v rokoch 2015 a 2016 – Palestínčania útočili na Izraelčanov takmer denne, často aj niekoľkokrát za deň, pričom väčšinou šlo o útoky nožom a ich páchateľmi boli osoby bez napojenia na nejakú radikálnu organizáciu. Dejiskom útokov bol najmä Jeruzalem a jeho okolie. Dva minulotýždňové útoky sa odohrali v lokalitách ďaleko od hlavného mesta a vykonali ich izraelskí občania arabského pôvodu napojení na teroristickú skupinu Islamský štát.

Prvý útok sa odohral 22. marca v meste Beerševa a dobodaní na smrť pri ňom boli štyria ľudia. Druhý útok sa udial v nedeľu 27. marca v meste Chadera a jeho obeťami sa stali dvaja príslušníci bezpečnostných zložiek. Izraelský minister obrany Benny Ganc v utorok večer avizoval, že bezpečnostné sily využijú "všetky prostriedky", aby ukončili najnovšiu sériu útokov v Izraeli. Izraelský premiér Naftali Bennett pred stredajšími pohrebmi dvoch z piatich ľudí zabitých pri streľbe v Bnej Braku vyhlásil, že Izrael je vystavený "vlne arabského terorizmu".

Ukrajinci v Izraeli pracovali

Muži boli vo veku 23 a 32 rokov. O ich identite nie sú ďalšie podrobnosti a nie je ani známe, ako dlho už žili v Izraeli, informoval denník The Times of Israel. Izraelská polícia zverejnila identitu zvyšných troch obetí, ktorými sú Izraelčania vo veku 29, 32 a 36 rokov.

Podľa ToI sa v stredu uskutoční pohreb dvoch obetí útoku. Izraelské médiá uviedli, že mladší z nich, 29-ročný Avišaj Jehezkel, pri útoku vlastným telom ochránil svojho dvojročného syna, ktorého v čase, keď došlo k útoku, kočíkoval na ulici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok