KĽDR pravdepodobne klamala s cieľom odpútať pozornosť a neodpálila nový typ rakety

TA3 TASR
30.3.2022 09:21

Severná Kórea minulý týždeň pravdepodobne klamala, keď uviedla, že odpálila novú medzikontinentálnu balistickú strelu Hwasong-17, uviedla v stredu juhokórejská armáda s tým, že podľa všetkého išlo o staršiu, známu raketu Hwasong-15.

KĽDR otestovala nový typ strely
TASR/AP

Pchjongjang v piatok informoval, že úspešné odpálil Hwasong-17, raketu s veľkým doletom, ktorá môže podľa analytikov niesť viacero bojových hlavíc. Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) túto strelu prvýkrát predstavila na vojenskej prehliadke v roku 2020.

Rezort obrany Južnej Kórey však pre AFP povedal, že spolu s USA dospeli k záveru, že KĽDR odpálila strelu Hwasong-15, ktorú testovala naposledy v roku 2017. Obe spomínané strely dokážu doletieť až do Spojených štátov, pripomína AFP.

Južná Kórea aj Japonsko predtým nezávisle od seba potvrdili, že strela vystrelená 24. marca letela vyššie a dlhšie než ktorýkoľvek predchádzajúci raketový test KĽDR – analytici však neskôr poukázali na nezrovnalosti v tvrdeniach Pchjongjangu. Časti zverejneného videa, ktoré zachytáva túto obrovskú raketu, mohli navyše byť podľa analytikov sfalšované.

Klamlivé tvrdenie Severnej Kórey malo podľa všetkého odpútať pozornosť od neúspešného testu zo 16. marca, keď strela, ktorá bola podľa analytikov Hwasong-17, vybuchla krátko po štarte. Spojené štáty v reakcii na test z 24. marca uvalili ďalšie sankcie nielen na KĽDR, ale aj na spoločnosti v Rusku. Americké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že sankciami zasiahnuté osoby a spoločnosti sú obvinené z toho, že poskytovali severokórejskému programu vývoja rakiet "citlivé položky".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok