Vláda bude schvaľovať plán boja proti hybridným hrozbám i účasť v misiách NATO

TA3 TASR
30.3.2022 07:09

Bezpečnostná rada SR má mať stály pracovný výbor pre hybridné hrozby. Vyplýva to z návrhu Akčného plánu koordinácie boja proti hybridným hrozbám na roky 2022 až 2024, o ktorom bude v stredu na 73. schôdzi rokovať vláda.

Podľa informácií ministra obrany Jaroslava Naďa by mal kabinet v stredu schvaľovať nákup obrnených vozidiel 8x8. Ministerstvo obrany navrhuje obstarať fínske stroje Patria AMVXP, ktoré najlepšie obstáli pri vyhodnotení ponúk v tendri.

Vo zverejnenom programe je návrh aktualizácie počtu slovenských vojakov v misiách NATO v Iraku a Kuvajte. V Iraku by sa mal počet zvýšiť zo súčasných 35 na 46 vojakov. Pôsobenie najviac piatich vojakov v rámci spolupráce s USA sa má rozšíriť aj na americké vojenské základne v Kuvajte. V prípade odobrenia vládou musí ešte aktualizáciu schváliť parlament.

Rovnako je to aj v prípade novely zákona o sprístupňovaní strelných zbraní a streliva na civilné použitie na trhu z dielne Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR. Legislatívna úprava, predložená na stredajšie rokovanie vlády, umožní, aby oprávnenie používať zbrane s tlmičmi mali aj športoví strelci a poľovníci.

Ministri sa budú zaoberať aj návrhom koncepcie organizácie a rozvoja civilnej ochrany a krízového riadenia do roku 2027 i rovnakým koncepčným návrhom, týkajúcim sa integrovaného záchranného systému.

Schvaľovať majú aj personálny návrh Súdnej rady v prípade kandidátky SR na dodatočnú sudkyňu Všeobecného súdu Európskej únie, o post sa má uchádzať Beatrix Ricziová. V prípade ekonomických tém sa má vláda zaoberať aktualizáciou programov cezhraničnej spolupráce Interreg medzi Slovenskom a Rakúskom, Českou republikou a Maďarskom, taktiež aj informáciou o aktuálnej situácii šírenia afrického moru ošípaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok