Čas na záchranu civilistov sa kráti. Pomoc na Ukrajine budú potrebovať zrejme milióny ľudí

TA3 TASR
29.3.2022 17:39

Šéf Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca Francesco Rocca v utorok uviedol, že podľa odhadov bude na Ukrajine potrebovať humanitárnu pomoc 18 miliónov ľudí.

Zničená obytná budova po ruskom bombardovaní obytnej oblasti v Kyjeve
TASR/AP

Ukrajinský Červený kríž podľa Roccu od začiatku ruskej invázie doteraz dodal 400.000 ľuďom základné potreby ako jedlo, posteľnú bielizeň, prikrývky, stany a pitnú vodu. Pred vojnou mala Ukrajina približne 44 miliónov obyvateľov. Šéf MFČK/ČP na brífingu v Ženeve dodal, že "pokračujúcim konfliktom nikto na Ukrajine nezostal nedotknutý".

Na rovnakom brífingu hovorca Medzinárodného výboru Červeného kríža Ewan Watson varoval, že "čas" na záchranu civilistov v meste Mariupoľ a iných frontových oblastiach, ktoré poslednej dobe neboli schopné prijímať humanitárnu pomoc, "sa kráti".

Zástupca Svetovej zdravotníckej organizácie na Ukrajine Jarno Habicht uviedol, že zdravotná agentúra OSN od začiatku ruského vpádu na Ukrajinu zaznamenala 74 útokov na zdravotnícke zariadenia, sanitky a zdravotnícky personál, pri ktorých zahynulo 72 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok