Šojgu sa po dlhšom čase objavil na verejnosti. Hlavným cieľom je teraz podľa neho oslobodiť Donbas

TA3 TASR
29.3.2022 13:37

Ruský minister Sergej Šojgu v utorok vyhlásil, že bojový potenciál ukrajinských ozbrojených síl sa výrazne znížil, čo ruským jednotkám umožňuje sústrediť sa na dosiahnutie hlavného cieľa, za ktorý označil "oslobodenie Donbasu" na východe Ukrajiny.

Podľa spravodajskej televízie Sky News Šojgu zopakoval, že Rusko bude primerane reagovať, ak Severoatlantická aliancia dodá Ukrajine lietadlá a systémy protivzdušnej obrany. Vo vyhlásení, ktoré predniesol na porade s predstaviteľmi svojho rezortu, Šojgu uviedol, že hlavné úlohy prvej etapy vojenskej operácie ruských jednotiek na Ukrajine boli splnené, pričom "ukrajinské ozbrojené sily utrpeli značné škody". Spresnil, že letectvo a systém protivzdušnej obrany Ukrajiny boli prakticky zničené a "námorné sily prestali existovať".

Informoval, že zo 152 lietadiel, ktoré mala Ukrajina  pred začiatkom ruskej operácie, ich bolo zničených 123. Ukrajina prišla aj o 77 zo 149 vrtuľníkov, ako aj o 152 zo 180 systémov protivzdušnej obrany dlhého a stredného doletu. "Značné straty utrpeli všetky formácie pozemných a leteckých útočných vojsk," uviedol minister vo vyhlásení odvysielanom televíziou Rossija 24.

Web Sky News pripomenul, že Šojgu, ktorý je považovaný za blízkeho spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina, sa v utorok objavil na verejnosti prvýkrát od 11. marca. Jeho neprítomnosť vyvolala dohady, že trpí zdravotnými problémami alebo že utrpel srdcový infarkt.

Po dvoch týždňoch špekulácií v súvislosti s jeho zmiznutím z verejnosti napokon ruský rezort obrany v sobotu 26. marca zverejnil videozáznam schôdzky ministra Šojgua s vysokopostavenými predstaviteľmi armády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok