SaS a Sme rodina nebudú hlasovať za odvolanie Mikulca. Rozhodnutie prenechajú hnutiu OĽANO

TA3 TASR
29.3.2022 12:46

Poslanci Sme rodina ani SaS nebudú v Národnej rade SR hlasovať za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca. Prenechávajú kompetenciu prípadného vyvodenia zodpovednosti na hnutí OĽANO. Mikulec by mal čeliť odvolávaniu v parlamente po skončení 60. schôdze, ktorá má pokračovať v stredu ráno.

NRSR: SaS ani Sme rodina nebudú hlasovať za odvolanie R. Mikulca
TASR/Jaroslav Novák

"Ide o rezort, ktorý patrí hnutiu OĽANO, pán minister je z hnutia OĽANO a je to zodpovednosť hnutia OĽANO. Čiže ak má byť vyvodená nejaká sebareflexia, treba túto otázku klásť hnutiu OĽANO," uviedol predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský. Dodal, že Sme rodina je stabilný partner a v zmysle koaličnej zmluvy nebude hlasovať za odvolanie ministra. "Hoci osobne si myslím, že nejaká sebareflexia by mala prísť," podotkol Pčolinský s tým, že pri hlasovaní sa zrejme zdržia.

Ozrejmil, že zástupcovia rezortu vnútra na koaličnej rade vysvetľovali pochybnosti týkajúce sa zmlúv so súkromnými firmami na zabezpečenie humanitárnej pomoci na hraniciach s Ukrajinou. Po technickej stránke v zmluvách Pčolinský problém nevidí. "Čo sa týka ceny, spôsobu, tam problém nie je. Skôr vnímam iný rozmer, nazval by som ho etický, keďže ide o firmy blízke hnutiu OĽANO. To sa ťažko vysvetľuje," poznamenal Pčolinský.

"Konanie ministerstva vnútra v prípade medializovaných informácií vzbudzuje viaceré otázky. Poslanecký klub SaS však nebude hlasovať za odvolanie Romana Mikulca v parlamente," uviedol podpredseda klubu SaS Roman Foltin. Politickú budúcnosť Mikulca vo funkcii ponecháva SaS podľa jeho slov na rozhodnutí hnutia OĽANO a premiéra Eduarda Hegera.

Mimoriadnu schôdzu na odvolanie Mikulca z funkcie inicioval Smer-SD. Podľa opozície nezvláda riadenie utečeneckej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine a zveril ju menším súkromným firmám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok