Za pandemické večierky na Downing Street udelia prvé pokuty. Zatiaľ sa nevie, či aj premiérovi

TA3 TASR
29.3.2022 10:38

Londýnska Metropolitná polícia rozdá prvé pokuty za porušovanie lockdownových pravidiel počas večierkov v sídle britskej vlády na Downing Street číslo 10 v rokoch 2020 a 2021. Informoval o tom britský denník The Guardian, ktorý sa odvoláva na bližšie nešpecifikované zdroje.

Británia plánuje v nasledujúcich rokoch prijať do 20-tisíc afganských utečencov
SITA/AP

Denníku vraj viacerí ľudia z vládnych kruhov potvrdili, že Metropolitná polícia sa chystá pokutovať približne 20 ľudí. Má ísť o menšie priestupky. Polícia začala prípad vyšetrovať pred dvoma mesiacmi. Minulý týždeň oznámila, že začne s vypočúvaním svedkov. Dovtedy vraj nezaistila dostatok dôkazov, aby mohla niekoho pokutovať.

Polícia vyšetruje spolu 12 samostatných udalostí v rokoch 2020 a 2021, pričom na šiestich z nich sa vraj zúčastnil aj britský premiér Boris Johnson. K dispozícii majú orgány činné v trestnom konaní viac ako 300 fotografií a 500-stranový dokument, spresňuje The Guardian.

Tento škandál viedol k niekoľkým výzvam poslancov na hlasovanie o nedôvere voči premiérovi Johnsonovi. Ministri ho však verejne podporujú, pretože veria jeho slovám o tom, že neporušil zákon, píše britský denník. Vláda uviedla, že oznámi, ak premiér Johnson dostane pokutu. Zatiaľ však odmietajú odpovedať na otázku, či ho polícia vypočúvala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok