Slotove hlášky zľudoveli. Na Budapešť chcel ísť s tankami, pustil sa do Matoviča i Radičovej

TA3/hm
30.3.2022 06:00

Politický dôchodca Ján Slota sa po dlhom čase objavil na verejnosti. Neprišiel však ohlásiť politické zmŕtvychvstanie. Médiá zaplavili správy o jeho zadržaní elitnými policajtmi a následnom prepustení na slobodu. Bývalý šéf národniarov a exprimátor Žiliny, ktorý sa neslávne preslávil svojimi hláškami a vystúpeniami aj pod vplyvom alkoholu, bude nateraz pod dohľadom probačného úradníka.

Slota
TASR/Martin Baumann

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry zadržal a obvinil bývalého predsedu Slovenskej národnej strany pre zločin prijímania úplatku ešte minulý týždeň vo štvrtok. Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v sobotu podvečer rozhodol o jeho prepustení. Rozhodnutie však nie je právoplatné, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal sťažnosť. V posledný marcový deň má o nej rozhodovať Najvyšší súd SR.

Bývalý primátor Žiliny vinu odmieta. Obvinený je zo zločinu prijímania úplatku v spolupáchateľstve. Za vinu sa mu kladie prijatie úplatku v roku 2018 pre sudcu Krajského súdu v Žiline a jeho následné odovzdanie vo výške päťtisíc eur. Cieľom malo byť ovplyvnenie rozhodnutia v konkrétnej trestnej veci.

Do tankoch na Budapešť

Správa o zadržaní Jána Slotu pripomenula viaceré jeho nelichotivo známe výroky, ktoré väčšinou smeroval na občanov maďarskej národnosti, marginalizované skupiny, ale aj domácich a zahraničných politikov a spolustraníkov. Vyberaným slovníkom si získal okruh priaznivcov, ktorým bolo jeho "prirodzené" vystupovanie sympatické. Ján Slota sa už politike aktívne nevenuje, jeho výroky však na Slovensku zľudoveli. Z SNS ho vylúčili v roku 2013.

Medzi azda jeho najznámejšie patrí hláška o tankoch a Budapešti. Zo Slotových úst odznela na spoločnom stretnutí hnutia HZDS a strany SNS v Kysuckom Novom Meste. "Aby sme sa my učili Otčenáš po maďarsky?! Tak to teda nie! My pôjdeme do tankoch, a pôjdeme a zrovnáme Budapešť!"

Strapatá pani

Bývalý národniar Slota sa neštítil vylgárne vystupovať ani voči zahraničným politikom. Do rany sa mu dostala bývalá maďarská ministerka zahraničných vecí Kinga Gönczová, ktorú na pódium pred sympatizantmi strany pomenoval slovným spojením "strapatá pani" a nazval ju aj "chuderou".

Kinga Goncz TASR/Martin Baumann

Do rany mu prišla aj vysokopostavená žena slovenskej politiky - profesorka Iveta Radičová. Slota sa na jej adresu v súvislosti s prezidentskou kandidatúrou vyjadril v diskusnej relácii. "Neviem, kedy pani Radičová vstúpila do politiky, pred štyrmi alebo piatimi rokmi, ani neviem. Osobne si myslím, že to by už potom mohla hocijaká predavačka byť prezidentkou tohto štátu."

Slota sa vo svojich vyjadreniach často a rád púšťal do obyvateľov maďarskej národnosti žijúcich na Slovensku, nehanbil sa expresívne a vulgárne vyjadrovať ani o južných susedoch Slovenska. O "starých Maďaroch" povedal, že "to boli mongoloidné typy s krivými nohami a ešte hnusnými koňmi". V prejavoch hovoril aj o maďarských papagájoch. Kontroverzný bol aj výrok na adresu Maďarov, ktorých označil za "nádor na tele slovenského národa, ktorý treba neodkladne odstrániť."

Dajte sa vyšetriť

Podal si aj slovenských kolegov z politiky. V predvolebnej debate ho rozzúril šéf hnutia OĽANO Igor Matovič, ktorý sa vyjadroval k praktikám vlády a ku kauze emisií. Slota v reakcii o Matovičovi povedal, že je "zasran, ktorý v živote nič poriadneho nespravil". Matoviča označil tiež za "chrapúňa", idiota a blázna, "ktorý patrí na psychiatriu". Konfrontácia s Matovičom podráždila Slotu natoľko, že sa vtedy rozhodol zo štúdia odísť. Moderátorke, ktorá ho viackrát upozornila, aby sa správal slušne, na odchode povedal, aby sa išla tiež dať "vyšetriť".

Bývalú podpredsedníčku SNS Annu Malíkovú Belousovú nazval nechutnou ženskou, zrúdou aj kysuckou nánou. Belousovú, ktorá sa zapísala do pamäti voličov okrem iného aj tým, ako dala Igorovi Matovičovi facku, Slota nazval aj šialenou kravou. "Ja si myslím, že sliepky patria na dvor, nech tam hrabú a nech tam nerobia zmätok medzi normálnymi ľuďmi," povedal o svojej vtedajšej spolustraníčke.

Slotovu pozornosť si získal aj bývalý disident a člen KDH František Mikloško. "Pán Mikloško, vieš čo, ty si jeden diablov syn, hnusný, odporný, ale všetko to berieme s rezervou, pretože ťa berieme, ako mentálne retardovaného, čiže všetko ti to prepáčime."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok