Fľašu na vodu nestačí len vypláchnuť: Takto by ste ju mali čistiť, aby ste neohrozili svoje zdravie

TA3/zm
31.3.2022 16:00

S príchodom prvých teplejších dní si dávame väčší pozor na pitný režim a fľaša na vodu sa postupne stane našou každodennou záležitosťou, ktorú so sebou začneme v taške nosiť. A hoci do nej nedávate nič iné, len čistú vodu, aj tak potrebuje poriadne vyumývať.

Fľašu na vodu nestačí len vypláchnuť: Takto by ste ju mali čistiť, aby ste neohrozili svoje zdravie
Pexels/Jopwell

Poviete si, že je to len voda, a tak stačí fľašu len vypláchnuť. Nie je to však pravda, a ak nechcete riskovať zdravie, mali by ste jej čisteniu venovať väčšiu pozornosť.

Ekologicky, ale zdravo

Sklenené či nerezové fľaše na vodu sú ekologickou voľbou a rozhodne robíte lepšie, ak nepoužívate plast. No načapovať vodu z kohútika a robiť to denne dookola, nie je práve šťastné riešenie. Pri nesprávnom čistení riskujete zdravie.

Hoci je vo fľaši len čistá voda, vlhko je ideálnym prostredím pre tvorbu baktérii. O to viac, ak nemáte sklenenú, ale nerezovú fľašu, v ktorej je tmavo, čo je ďalšia živná pôda pre drobné mikroorganizmy.

Aby ste sa vyhli choroboplodným zárodkom, mali by ste svoju fľašu umývať denne. Vodou to však nestačí.

Do umývačky aj ručne

Ak máte doma umývačku riadu, máte vyhraté. Oddeľte vrchnák od fľaše a oboje do nej vložte. Jednak sa bude fľaša umývať dlho, v dostatočnej teplote, ale aj s použitím čistiaceho prostriedku. V tomto prípade však nezabúdajte aj na sušenie. Ak máte taký program na umývačke riadu, nechajte fľašu poriadne vyschnúť, aby ste ju nevyťahovali mokrú. Opäť by „zatuchla“ a baktérií by ste sa nezbavili.

V prípade, že umývačku nemáte, a budete svoju fľašu čistiť klasicky v rukách, dodržte presne všetky vyššie uvedené zásady. Oplachujte v dostatočne teplej vode, s použitím saponátu, prípadne kefky, aby ste dosiahli na všetky miesta a záhyby. Následne nechajte dobre vyschnúť. Položiť fľašu hore dnom, aby zvyšky kvapiek stiekli, nie je ideálne riešenie, pretože tým obmedzíte prísun vzduchu.

Čistiace tablety

Bez ohľadu na to, či každodenné umývanie vykoná umývačka alebo vaše ruky, raz za mesiac by to chcelo dôkladnejšiu očistu, a to v podobe šumivých čistiacich tabliet, ktoré rozpustíte vo fľaši a necháte celú noc odstáť. Je to prevencia, ale investícia do zdravia sa oplatí. Podobnú službu ako tablety vám urobí aj jedlá sóda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok