Vlasy by ste si mali česať niekoľkokrát denne. Ak to neurobíte, toto vám hrozí

TA3/zm
28.3.2022 08:00

Ráno pred odchodom do práce a maximálne ešte večer. To sú dva obvyklé časy, kedy si počas dňa priemerná žena češe vlasy. A to je veľká chyba. Má to totiž vplyv na ich vzhľad aj zdravie.

Vlasy by ste si mali česať niekoľkokrát denne. Ak to neurobíte, toto vám hrozí
Pexels/KoolShooters

Vlasy by sme si mali česať niekoľkokrát do dňa, ak sa chceme chváliť krásnou a zdravou hrivou. A tu je niekoľko dôvodov.  

Kto sa má česať najčastejšie?

Česanie vlasov nie je len na to, aby ste si vytvorili na hlave účes. Pomocou zubov na hrebeni alebo pomocou štetín na kefe masírujete aj pokožku hlavy, čo je podstatné pre celkové zdravie vlasov.

Česať sa ráno a večer je klasika, niekto to robí častejšie a niekto ešte menej. V každom prípade, zbystriť pozornosť by mali majiteľky suchých a padajúcich vlasov. Možno sa toľko nečešete v domnienke, že prídete o ešte viac svojho porastu, ale opak je skutočnosťou. Práve tieto typy vlasov potrebuje čo najviac prekrviť pokožku a spevniť korienky, čo sa vám poradí práve masírovaním s hrebeňom alebo kefou.

Na to, ako často sa prečesať, má samozrejme vplyv ešte viac faktorov. Napríklad dĺžka vlasov alebo ich štruktúra a kvalita. Napríklad dlhé vlasy majú sklony sa rýchlejšie zauzliť, a aj preto by ste ich mali hrebeňom prebehnúť aspoň trikrát do dňa.

Aké sú však benefity častého česania pre všetky ženy, bez ohľadu na typ vlasov?

Stimulácia krvného obehu a olejov

Ako sme už spomenuli, česanie je vlastne masírovanie. Kefa je v tomto lepším pomocníkom, pretože je k pokožke hlavy šetrnejšia a zaberá väčšiu plochu, na ktorej sa stimuluje krvný obeh a tým aj výživa pre každý jeden vlas.

Keď sa povie mastné vlasy, tak si všetky predstavíme katastrofu, ktorú treba umyť. No maz, ktorý telo prirodzene na hlave produkuje, je pre zdravie vlasov dôležitý. A práve česanie podporuje jeho tvorbu rovnako ako je to pri krvnom obehu.

Exfoliácia vlasovej pokožky

Peelingy sú mimoriadne obľúbené na pleť aj pokožku celého tela, máloktorá žena však používa aj exfolianty na vlasy. Česanie je najprirodzenejšia forma peelingu vlasovej pokožky, vďaka ktorej dostanete spomedzi vlasov preč odumreté kožné bunky aj zvyšky stylingových prípravkov.

Lesk, objem a pružnosť

Znie to ako reklama na šampón, ale ktorá žena by nechcela nosiť korunu krásy, ktorú definujú lesk, objem a pružnosť. Tak to vidíte, netreba na to žiadnu zázračnú kozmetiku, ale práve časté česanie.

Ako sa česať

A napokon niekoľko rád, ako sa správne česať, keď to už máte robiť toľkokrát do dňa. Prvá zásada je nájsť si hrebeň alebo kefu, ktorá vyhovuje najviac vášmu typu vlasov. Čím hustejšie, ťažšie, suché alebo kučeravé vlasy máte, tým väčší rozostup zubov hrebeňa alebo na kefe budete potrebovať. Všeobecne však platí, že by ste sa mali vyhnúť plastovým pomocníkom, pretože vlasy zbytočne po ich použití elektrizujú a lámu sa viac, ako keď použijete drevené hrebene alebo kefy s prírodnými štetinami.

Nezabúdajte na to, že mokré vlasy majú tiež sklony k lámaniu, preto sa prečešte radšej, keď vyschú. Mimochodom, česať by ste sa mali aj pred samotným umývaním vlasov, minimalizujete tak ich zamotávanie a uzlíkovanie.    

Dobrá rada na záver, nezačínajte sa česať od korienkov ku končekom, vytrháte a polámete si oveľa viac vlasov, ako keď začnete od stredu dĺžky smerom ku končekom a keď budú vlasy hladké, prejdete ku korienkom a až vtedy potiahnete hrebeň po celej dĺžke.


Témy: Krása Pokožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok