Nemeckí sociálni demokrati, na základe exit pollov, zvíťazili vo voľbách do krajinského parlamentu

TA3 TASR
27.3.2022 19:58

Sociálnodemokratická strana Nemecka na základe prvých exit pollov zvíťazila vo voľbách do krajinského parlamentu v nemeckej spolkovej krajine Sársko.

Nemeckí sociálni demokrati, na základe exit pollov, zvíťazili vo voľbách do krajinského parlamentu
TASR/AP

TASR správu prevzala z agentúr AP a DPA. Sociálni demokrati na základe exit pollov televíznych staníc ARD a ZDF získali 34,1 až 43,8 percenta hlasov, píše DPA. Kandidátkou tejto strany na sárskeho premiéra je Anke Rehlingerová, ktorá je zároveň podpredsedníčkou Sociálnodemokratickej strany Nemecka.

Nemecká Kresťanskodemokratická únia úradujúceho sárskeho premiéra Tobiasa Hansa získala 27,5 až 27,6 percenta hlasov. Konzervatívci podľa týchto predbežných výsledkov zaznamenali výraznú stratu, konštatuje DPA. 

Nasledujú Alternatíva pre Nemecko, strana Zelených a Slobodná demokratická strana. Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz, ktorý je tiež členom Sociálnodemokratickej strany Nemecka, na Twitteri napísal, že obyvatelia Sárska "sa jasne rozhodli pre zmenu na čele svojej krajiny".

V Sársku bola posledných desať rokov pri moci koalícia, Kresťanskodemokratická únia a Sociálnodemokratická strana Nemecka, pripomína AP. Nemecká Kresťanskodemokratická únia vo voľbách do sárskeho krajinského parlamentu v roku 2017 zvíťazila so ziskom 40,7 percenta hlasov, pripomína AP. Sociálnodemokratická strana Nemecka vtedy získala 29,6 percenta. 

Sársko sa nachádza na juhozápade Nemecka na hraniciach s Francúzskom, píše agentúra AP. Táto spolková krajina má necelý milión obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok