Biely dom reagoval na Bidenove slová v Poľsku: Prezident nevyzýva na zmenu režimu v Rusku

TA3 TASR
26.3.2022 21:12

Americký prezident Joe Biden sa nesnaží o "zmenu režimu" v Rusku, oznámil v sobotu večer Biely dom. Reagoval tak na slová Bidena z prejavu v poľskej metropole Varšava, že ruský prezident Vladimir Putin "nemôže zostať pri moci".

Biely dom logo ilu 1140 px (ČTK/dpa/A3116 Tim Brakemeier)
ČTK/dpa/A3116 Tim Brakemeier

"Prezident tým myslel, že Putinovi nemožno dovoliť, aby ovládal svojich susedov alebo celý región," uviedol predstaviteľ Bieleho domu, ktorého citovala tlačová agentúra AFP. "Prezident nerozprával o Putinovej moci v Rusku, ani o zmene režimu," dodal predstaviteľ. Americký líder totiž na záver svojho prejavu na Kráľovskom hrade vo Varšave dôrazne o Putinovi vyhlásil: "Preboha, tento človek nemôže zostať pri moci."

Predstavitelia USA už aj v predchádzajúcich týždňoch uvádzali, že zbaviť Putina moci nie je ich cieľom. "Nám nejde o zmenu režimu. To ruskí občania musia rozhodnúť, koho chcú mať vo vedení," povedal začiatkom marca americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Na Bidenove výroky v prejave reagoval aj Kremeľ. "O tomto nerozhoduje pán Biden," uviedol podľa americkej televízie CNN hovorca Kremľa Dmitrij Peskov a dodal: "O tom rozhodujú občania Ruskej federácie." Biden, ktorého výroky rozvírili hladinu politiky, medzitým ukončil dvojdňovú návštevu Poľska a odletel domov do USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok