Vrátiť pevnejší vzhľad pokožke nie je veda: TIETO spôsoby sú najúčinnejšie

TA3/bd
26.3.2022 09:00

Koža je živý orgán a rastie s naším priberaním na váhe. Keď stratíte veľké množstvo hmotnosti, napríklad 100 kilogramov alebo aj viac pomocou rýchlo chudnúcich prostriedkov, pokožka, ktorá sa rozšírila tak, aby pokryla prebytočný tuk, sa stále drží všade okolo. Ak však nie je už čo obklopovať, poklesne. A to je na tom to nepríťažlivé.

Vrátiť pevnejší vzhľad pokožke nie je veda: TIETO spôsoby sú najúčinnejšie
Pixabay

Ochabnutá pokožka môže prísť s vekom alebo extrémnym úbytkom hmotnosti. Všetci by sme jej chceli vrátiť pevnejší vzhľad. V niektorých prípadoch je však chirurgický zákrok jedinou možnosťou. Existujú však aj domáce metódy správnej hydratácie, stravovania, starostlivosti o pleť a pohybu, aby ste si s ochabnutou pokožkou pomohli sami. 

Kolagén, stavebný prvok bielkovín v tkanive, dodáva pokožke pevnosť. Začína sa rozkladať s postupujúcim časom a poškodením, napríklad vystavením sa slnku. Elastín, ďalšie vlákno, ktoré pomáha pokožke pružiť sa stáva s pribúdajúcim vekom menej efektívnym. 

kardio Pixabay

Vrásky aj dvojitú bradu dnes vieme pekne vyriešiť pomocou špičkovej starostlivosti o pleť. Každodenné dôkladné čistenie a pravidelná starostlivosť jej vedia zachovať pružnosť nadlho. Aplikácia spevňujúceho krému s prísadami vrátane retinolu, peptidov a vitamínu C môže vyplniť jemné vrásky a prebudiť ešte existujúci kolagén a elastín. Pite veľa vody a vyhýbajte sa slnku.

Dobrý štart

Iba kardio alebo ďalšie diéty vám ochabnutú kožu nestiahnu. Ale budovaním si svalov ju viete vyplniť, aby vyzerala o niečo tónovanejšie. Dobrý štart je pravidelné silové cvičenie, ktoré by ste mali vykonávať najmenej dvakrát týždenne a je zamerané na všetky hlavné svalové skupiny.

strava Pixabay

Sebavedomie vo fitku

Zdvíhajte závažia, ktoré sú dostatočne ťažké, iba tak sa dostanete do bodu rastu svalovej hmoty. Zamerajte sa na dve až tri celkové série každého cviku a 12 až 16 opakovaní. V niektorých prípadoch extrémneho chudnutia môže byť prebytočná pokožka prekážkou fyzickej aktivity. Samotná pokožka však zvyčajne nevytvára skutočnú fyzickú bariéru. Je to skôr naše sebavedomie a hanba vo fitku.

Správna strava

Ochabnutú pokožku môžete posilniť aj zvnútra a to kvalitnou stravou posilnením kolagénových a elastínových vlákien. Konzumujte pravidelne hydratačné jedlá, ako je čerstvé ovocie a zelenina, a zamerajte sa na príjem omega-3 mastných kyselín prostredníctvom rýb, vlašských orechov a ľanových semienok. Vyhýbajte sa spracovaným potravinám, pretože neobsahujú výživné látky, ktoré podporujú zdravie pokožky a môžu spôsobiť zvýšenie hmotnosti.

fitko FreePik

Bez operácie

V prípadoch extrémneho chudnutia môže byť jedinou možnosťou, ako dosiahnuť požadované výsledky, chirurgický zákrok na tvarovanie tela. Ak nechcete ísť pod nôž, využite procedúru ako je ultrazvuková masáž, rázová vlna alebo lymfodrenáž, ktoré z časti pomôžu napružiť uvoľnenú pokožku aj vrstvy pod ňou. 

Témy: Pokožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok