USA sú po prípadnom zlyhaní diplomacie pripravené zvýšiť tlak na Irán v súvislosti s jadrovou dohodou

TA3 TASR
25.3.2022 22:02

Spojené štáty sa stále snažia o oživenie jadrovej dohody s Iránom. Ak však tieto diplomatické snahy zlyhajú, sú pripravené spoločne so svojimi spojencami zvýšiť tlak na Irán. Uviedol to v piatok poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Jadro
TASR/AP

Sullivan na palube Air Force One na ceste do Varšavy uviedol, že v rámci rokovaní bol zaznamenaný pokrok v niekoľkých kľúčových bodoch, ktoré sú dôležité pre návrat Washingtonu k jadrovej dohode. Podľa jeho slov je však stále na čom pracovať.

Rokovania o obnovení dohody z roku 2015 sa podľa diplomatov blížili k úspešnému zavŕšeniu až do momentu, kedy Rusko na poslednú chvíľu žiadalo od USA garancie, že sankcie uvalené na Moskvu pre inváziu na Ukrajinu nebudú mať vplyv na obchodovanie Ruska s Iránom, informuje agentúra Reuters.

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján v stredu povedal, že obnovenie jadrovej dohody z roku 2015 je bližšie ako kedykoľvek predtým. Dodal však, že na jej dokončenie budú musieť "Spojené štáty konať pragmaticky". Vo štvrtok uviedol, že zásadná otázka o uvoľnenia sankcií pre Teherán ešte nie je úplne vyriešená.

Diplomati z Británie, Číny, Francúzska, Nemecka, a Ruska začali rozhovory s Teheránom o oživení jadrovej dohody s Iránom koncom novembra minulého roka. Spojené štáty sa na rokovaniach prebiehajúcich vo Viedni zúčastňujú len nepriamo, keďže už oficiálne nie sú zmluvnou stranou dohody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok