USA rušia stretnutie s predstaviteľmi Talibanu. Dôvodom je zatvorenie dievčenských škôl

TA3 TASR
25.3.2022 21:22

Spojené štáty oznámili, že rušia plánované rozhovory s Talibanom v katarskej Dauhe. Dôvodom je opätovné zatvorenie škôl pre dievčatá v Afganistane.

Taliban nedodržal sľub, tvrdí EÚ
TA3 TASR

Taliban v stredu nariadil zatvoriť dievčenské školy v Afganistane. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, ako sa za určitých podmienok mali do školských lavíc vrátiť dievčatá navštevujúce 7. – 12. triedu. Túto zmenu Taliban nateraz odmieta vysvetliť.      

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí povedal, že rozhodnutie Talibanu o opätovnom zatvorení škôl pre dievčatá vnímajú ako potenciálny bod obratu v plnení záväzkov Talibanu. Zároveň nad tým vyjadril hlboké sklamanie.

"Toto rozhodnutie Talibanu... vážne uškodí afganskému ľudu, vyhliadkam krajiny na hospodársky rast a ambíciám Talibanu zlepšiť svoje vzťahy s medzinárodným spoločenstvom," uviedol hovorca.

Vo štvrtok ministri zahraničných vecí Británie, Kanady, Francúzska, Talianska, Nórska, Spojených štátov a tiež vysoký predstaviteľ EÚ v spoločnom vyhlásení uviedli, že rozhodnutie Talibanu poškodí vyhliadky na uznanie jeho vlády medzinárodným spoločenstvom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok