Francúzsko, Turecko a Grécko sa pokúsia evakuovať obliehané mesto Mariupoľ, uviedol Macron

TA3 ČTK
25.3.2022 21:09

Francúzsko, Turecko a Grécko sa v niekoľkých nasledujúcich dňoch pokúsia presadiť a uskutočniť humanitárnu operáciu s cieľom evakuovať obliehané mesto Mariupoľ na juhu Ukrajiny. Uviedol to francúzsky prezident Emmanuel Macron na záver druhého rokovacieho dňa summitu EÚ v Bruseli. Macron bude v nasledujúcich hodinách o tejto záležitosti rokovať so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, uviedla agentúra AFP.

Kryt pod divadlom v Mariupole odolal bombardovaniu, vychádzajú z neho ľudia
TASR/AP

"Spoločne s Tureckom a Gréckom zahájime humanitárnu operáciu, aby sme evakuovali všetkých, ktorí si želajú opustiť Mariupoľ," povedal na tlačovej konferencii Macron. Dodal, že s Putinom krok preberie v najbližších 48 až 72 hodinách.

Mariupoľ na juhovýchode Ukrajiny obliehajú vojská od prvých dní ruskej invázie, ktorá začala 24. februára. Predpokladá sa, že v strategickom prístave sú stále uväznené desiatky tisíc ľudí Pred vojnou v ňom žilo asi 400 000 obyvateľov. Podľa gubernátora Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka z mesta zatiaľ ušlo približne 65 000 ľudí.

Moskva naznačila, že obmedzí svoje ambície na Ukrajine a bude sa sústrediť na územia, ktoré si nárokujú Ruskom podporovaní separatisti. Ukrajinské ozbrojené sily prešli do ofenzívy s cieľom dobyť späť mestá na predmestí metropoly Kyjeva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok