Praha na protest proti invázii na Ukrajinu premenuje časť ulice, na ktorej sídli ruské veľvyslanectvo

TA3 TASR
25.3.2022 20:39

České hlavné mesto Praha na protest proti ruskej invázii na Ukrajinu premenuje časť Korunovačnej ulice, na ktorej sídli ruské veľvyslanectvo, na Ulicu ukrajinských hrdinov. Pripojí sa tak k viacerým európskym štátom, ktoré tiež podnikli podobné kroky.

Praha
TASR/AP

Pražská mestská rada v piatok oznámila, že zmena názvu má vyjadriť kritický postoj voči Moskve za jej vojenskú agresiu voči Ukrajine.

Zároveň bude premenovaný aj neďaleký železničný most, ktorý bude niesť meno ukrajinského vojaka Vitalija Skakuna. Ten v prvý deň invázie odpálil most pri meste Cherson, aby zastavil postup ruských jednotiek, pričom sám prišiel o život, napísala agentúra DPA.

Už pred dvomi rokmi pražské úrady premenovali priľahlé námestie ruského veľvyslanectva na Námestie Borisa Nemcova, opozičného politika, ktorého zavraždili v Moskve v roku 2015. Ulica v blízkom parku Stromovka zase nesie meno zavraždenej novinárky Anny Politkovskej.

Ruské veľvyslanectvá dostali nové "adresy" vo viacerých európskych metropolách. Veľvyslanectvo vo Vilniuse už taktiež sídli na Ulici ukrajinských hrdinov, v Tirane na Ulici slobodnej Ukrajiny, v Osle na Ukrajinskom námestí a v Rige na Ulici nezávislej Ukrajiny.

Aj bratislavské Staré Mesto na konci februára oznámilo, že spúšťa proces premenovania verejného priestranstva pred ruským veľvyslanectvom, ktoré aktuálne sídli na Godrovej ulici. V hre sú podľa staromestského poslanca Ondreja Dostála mená Borisa Nemcova a Anny Politkovskej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok