V saudskoarabskom meste Džidda vypukol veľký požiar. K útoku sa prihlásili jemenskí povstalci

TA3 TASR
25.3.2022 18:55

V saudskoarabskom meste Džidda vypukol veľký požiar, ktorý zachvátil zásobník ropnej spoločnosti Saudi Aramco. Jemenskí povstalci následne oznámili, že zaútočili na viacero cieľov v Saudskej Arábii vrátane tohto zariadenia.

Požiar ubytovne v Bratislave
TA3 / David Duducz

"Vykonali sme niekoľko útokov dronmi a balistickými raketami," uviedli vo vyhlásení jemenskí povstalci - húsíovia. Ich útoky údajne zasiahli aj "zariadenia (Saudi) Aramco v Džidde a dôležité zariadenia v hlavnom meste Rijád." Do konfliktu medzi húsíami podporovanými Iránom a jemenskou vládou, ktorý sa začal v septembri 2014, sa o pol roka neskôr zapojila medzinárodná koalícia vedená Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi, podporovaná USA a Britániou.

Rijád si vyslúžil kritiku viacerých krajín za vysoký počet civilných obetí, ktoré sú výsledkom náletov saudskoarabského letectva. Práve na túto skutočnosť poukazujú húsíovia, keď vykonávajú útoky na území Saudskej Arábie, píše AP. 

K najnovšiemu útoku v Džidde došlo v čase, keď sa v tomto druhom najväčšom saudskoarabskom meste koná Veľká cena formuly 1. Jemenskí povstalci útočili na zariadenie Saudi Aramco v Džidde už viackrát. V roku 2020 zasiahli zásobník nafty s objemom 500 000 barelov. Jeho oprava stála Aramco približne 1,5 milióna dolárov.

OSN považuje situáciu v občianskou vojnou sužovanom Jemene za najhoršiu humanitárnu katastrofu na svete. Jemen je navyše závislý od dodávok potravín, pričom až tretina všetkých dodávok pšenice pochádza z Ukrajiny, kde od 24. februára tiež prebieha vojna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok