Putin mal Abramoviča poveriť, aby vyjednával o mieri. Aký je vzťah oligarchu k šéfovi Kremľa?

TA3 ČTK
25.3.2022 13:44

Ruský prezident Vladimir Putin osobne schválil zapojenie miliardára Romana Abramoviča do mierových rozhovorov Ruska s Ukrajinou. Píše o tom denník Financial Times s odvolaním sa na dve osoby údajne oboznámené s touto vecou.

Putin mal Abramoviča poveriť, aby vyjednával o mieri. Aký je vzťah oligarchu k šéfovi Kremľa?
ČTK

Podľa denníka sa Abramovič už koncom februára usiloval o súhlas na najvyššej úrovni s tým, aby pomohol so začiatkom rokovaní o prímerí medzi Kyjevom a Moskvou. To je v rozpore s dlhodobými tvrdeniami oligarchov, že nemá blízky vzťah s ruským prezidentom.

Traja ľudia podľa britského denníka uviedli, že Abramovič sa potom, ako obdržal Putinovu podporu, stretol s vysokým predstaviteľom úradu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby pomohol s prípravou rozhovorov. Od tej doby strany začali diskutovať o predbežnom pláne, ako zastaviť ruskú inváziu na Ukrajinu.

Rokovania pokračujú aj napriek tomu, že Kyjev a jeho západní spojenci sa obávajú, že Moskva ich môže využiť, aby získala čas na preskupenie svojich jednotiek a na obnovenie pozemnej ofenzívy.

Financial Times poukázal na to, že západní činitelia informovaní o priebehu rozhovorov spochybnili, že by Abramovič pri ich príprave vôbec zohral nejakú rolu. Podľa ďalších mohlo ísť o snahu zabrániť tomu, aby sa stal terčom západných sankcií a nestratil tak kontrolu nad svojimi aktívami v Británii vrátane futbalového klubu Chelsea.

Európska únia a Británia na ruského miliardára už sankcie uvalili. Denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na informované osoby napísal, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v nedávnom telefonáte s americkým prezidentom Bidenom prihovoril za to, aby Američania nezaradili Abramoviča na svoju čiernu listinu. Podľa uvedených osôb by Abramovič mohol byť tiež sprostredkovateľom medzi Ukrajinou a ruským prezidentom Vladimirom Putinom, a prispieť tak k dohode o mieri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok