Ruský útok v Mariupole má desivú bilanciu, v kryte pod divadlom zahynulo zrejme až 300 ľudí

TA3 ČTK
25.3.2022 10:29

Ruský letecký útok na divadlo v ukrajinskom Mariupole zo 16. marca by mohol mať približne 300 obetí, oznámilo v piatok na sociálnej sieti Telegram vedenie mesta. V kryte pod divadlom a vo vnútri budovy sa vo chvíli, keď ruské sily miesto bombardovali, podľa miestnych úradov skrývalo vyše 1000 ľudí. Počet obetí nebol doteraz známy.

"Od očitých svedkov prichádzajú informácie, že kvôli bombardovaniu činoherného divadla v Mariupole ruským letectvom zomrelo asi 300 ľudí," uviedla radnica vo vyhlásení.

"Až do konca sa nám nechce tejto hrôze uveriť. Do konca chceme veriť, že sa všetkým podarilo zachrániť. Ale slová tých, ktorí boli vo vnútri budovy, hovoria o opaku," napísalo vedenie mesta.

Mestská rada Mariupolu 16. marca oznámila, že okupačné vojská zvrhli bombu mimoriadne ničivej sily na divadlo, kde sa ukrývali stovky obyvateľov, ktorí prišli o domovy. 

Zničená bola centrálna časť divadla a vstup do protileteckého krytu v budove. Ruské ministerstvo obrany v ten istý deň poprelo, že by úder podnikla ruská armáda. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ale ruské letectvo bombardovalo divadlo úmyselne.

Ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová 18. marca, dva dni po útoku, uviedla, že pod troskami divadla zostáva ešte 1300 ľudí a že obete zatiaľ hlásené nie sú. O deň skôr médiá informovali, že kryt podľa vedenia mesta vydržal a že sa z miesta podarilo zachrániť 130 ľuďom.

Informácie o počte ľudí ukrývajúcich sa v divadle vo chvíli bombardovania sa rôznia. Zástupca mariupolského starostu Serhij Orlov predtým uviedol, že v okamihu útoku v kryte pod divadlom mohlo byť 1000 až 1200 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok