Prezidentka podpísala novelu zákona o verejnom obstarávaní. Upraví sa aj regulácia v sieťových odvetviach

TA3 TASR
25.3.2022 08:55

Okruh cenovo regulovaných subjektov v elektroenergetike a plynárenstve sa rozšíri. Vyplýva to z novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach z dielne Ministerstva hospodárstva SR. Vylúčiť z obchodovania so štátom uchádzačov z krajín, ktoré sú nepriateľské voči Slovensku a jeho občanom, prípadne im zamedziť vstup do kritických oblastí podnikania, ako sú napríklad energetika alebo obranné zákazky.

Tak takto?!: V ťažkých časoch sa nespoliehame na politických lídrov, dramaticky sa prepadla aj dôveryhodnosť prezidentky
TASR/Jaroslav Novák

Novela zákona umožní vláde rýchlejšie reagovať

Takúto možnosť priniesla novela zákona o verejnom obstarávaní. Zákony podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Návrh posilňuje mechanizmus na obmedzenie účasti subjektov z rizikových krajín na verejnom obstarávaní. 

Novela umožní vláde reagovať na situácie, keď je najmä z bezpečnostného hľadiska potrebné, aby verejní obstarávatelia a obstarávatelia v určitých oblastiach nevstupovali do zmluvných vzťahov s dodávateľmi z konkrétnych krajín. Takisto umožní prikázať verejným obstarávateľom a obstarávateľom nekontrahovať určité typy komodít od subjektov, ktoré majú sídlo v konkrétnom štáte, alebo využívať kapacity takýchto subjektov.

Návrh zákona, ktorý pripravila vicepremiérka Veronika Remišová v spolupráci s podpredsedom vlády pre legislatívu Štefanom Holým (Sme rodina), je podľa Remišovej priamou reakciou na vojenský útok Ruska proti Ukrajine. "V tejto situácii je lepšie, keď zákazky financované z verejných zdrojov môžu získať slovenské firmy, nie spoločnosti zo štátov, ktoré sa k Slovensku správajú nepriateľsky a agresívne. Novela zákona o verejnom obstarávaní nám umožňuje reagovať nielen na vojnu na Ukrajine, ale aj na prípadné ďalšie bezpečnostné hrozby, ktorým môže naša krajina v budúcnosti čeliť," zhodnotila Remišová.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR uviedlo, že rovnakým smerom ako Slovensko ide aj Európska únia, ktorá zavedie jednotnú obchodnú politiku voči krajinám, ktoré zaobchádzajú s firmami z členských štátov v nižšom štandarde, ako je štandard Únie. Schválená novela zákona o verejnom obstarávaní podľa rezortu zavádza rovnaký mechanizmus. Novela tiež odstráni chybu v doterajšej právnej úprave, ktorá umožňovala použitie výnimky v rámci priameho rokovacieho konania v čase núdzového stavu alebo mimoriadnej situácie len pre civilné zákazky a len pre verejných obstarávateľov. Účinná bude od 1. apríla tohto roka.

Okruh cenovo regulovaných subjektov v energetike sa rozšíri

"Návrh zákona prináša aj rozšírenie okruhu cenovo regulovaných subjektov v elektroenergetike a plynárenstve o odberateľov elektriny mimo domácnosti, ktorí prevádzkujú zariadenia sociálnych služieb na základe zápisu do registra sociálnych služieb alebo zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately," uviedol rezort hospodárstva v predkladacej správe.

Okruh cenovo regulovaných subjektov sa podľa rezortu hospodárstva rozšíri aj o odberateľov plynu mimo domácnosti, ktorí odoberajú plyn na výrobu tepla a ohrev teplej úžitkovej vody v spoločnom tepelnom zdroji bytového domu, a to už od nasledujúceho kalendárneho roka 2023.

Ministerstvo hospodárstva SR dodalo, že cieľom návrhu zákona je posilnenie a zefektívnenie prvku cenovej regulácie na trhu dodávky elektriny a dodávky plynu pre súčasné cenovo regulované skupiny odberateľov elektriny a plynu - domácnosti a tzv. malé podniky, teda odberateľov s ročným odberom elektriny najviac 30-tisíc kilowatthodín (kWh) alebo ročným odberom plynu najviac 100-tisíc kWh.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok