Najatraktívnejšie sme, keď znervóznieme: Podľa prieskumov máme vtedy iný hlas

TA3/zm
25.3.2022 08:00

Každá z nás tú situáciu pozná. Očervenieme v tvári, zrýchli sa nám tep a my si pripadáme akékoľvek len nie atraktívne. Neplatí to však pre vnímanie opačného pohlavia.

Najatraktívnejšie sme, keď znervóznieme: Podľa prieskumov máme vtedy iný hlas
Pexels

Stres je pre nás nepríjemný, ale pre opačné pohlavie atraktívny. Prečo je nervozita taká príťažlivá?

Sebavedomie prehráva

Podľa prieskumu, ktorý sa uskutočnil na vzorke 300 mužov a žien, nie je sebavedomie také atraktívne, ako sa zdá. Hoci takémuto vystupovaniu pripisujeme množstvo benefitov, hanblivosť je oveľa príťažlivejšia. Sebavedomie má totiž tendenciu byť vnímané ako arogancia.

Pritom neistota je vnímaná opačným pohlavím na prvý pohľad ako naivita, jemnosť a menšia sebaistota, čo je pre väčšinu mužov oveľa príjemnejšie ako sebaistá partnerka. Dôvod je pritom podľa prieskumov jasný. Partneri si zrkadlia. Je menej sebavedomých mužov, ktorí by podobnú vlastnosť hľadali u partnerky, než tých, ktorí sa potešia rozpakom, pretože ich prežívajú oni sami.

Neistý hlas

Rozpaky sa podľa vedcov odzrkadľujú aj na našom hlase. Ak si nie sme isté a hanbíme sa, máme v prejave tón, ktorý je mimoriadne atraktívny. Pôsobíme milšie, otvorenejšie a najmä oveľa menej odrádzame mužské pokolenie.

Už samotný moment, kedy pre zaujímavým mužom zneistieme, opísali páni ako veľmi atraktívny. Správanie, počas ktorého by sme sa my najradšej zakopali pod zem, je podľa mužov veľmi atraktívne. Dôvodom bude zrejme to, že páni sú od prírody lovci a práve tieto znaky im dávajú impulz loviť.

Atraktivita mužov

Zaujímavé je, že keď sa tri stovky respondentiek spätne pozreli na to, aké to bolo, keď stretli atraktívneho muža, aj ony vyhodnocovali svoje naivné správanie za smerodajné. Totiž, páni pri menej istej dáme prejavia svoje skryté vlastnosti ako starostlivosť či galantnosť. No ak sa podobné vlastnosti neukážu ani v prípade, keď sme v rozpakoch, náš záujem o muža sa znižuje.               

Témy: Prieskum Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok