Štáty G7 sú pripravené uvaliť na Rusko ďalšie sankcie a prijať aj utečencov

TA3 TASR
24.3.2022 18:01

Členské krajiny skupiny G7 sú pripravené uvaliť na Rusko ďalšie sankcie a urobia všetko pre to, aby bola voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a jeho stúpencom vyvodená zodpovednosť. Zároveň sú pripravené prijať utečencov z Ukrajiny. Informujú agentúry AFP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na spoločné vyhlásenie zverejnené po štvrtkovom summite G7 v Bruseli.

BRIEF: Štáty G7 sú pripravené uvaliť na Rusko ďalšie sankcie i prijať utečencov
TASR/AP

Lídri G7 tiež varovali Kremeľ "pred akoukoľvek hrozbou použitia chemických, biologických či jadrových zbraní". Vyzvali krajiny ťažiace ropu a zemný plyn, aby sa zachovali zodpovedne a zvýšili svoje dodávky na medzinárodné trhy, pričom úlohu by mala zohrávať aj Organizácia krajín vyvážajúcich ropu.

Vedúci predstavitelia Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Británie a USA sa ďalej zhodli, že v súvislosti s vojnou na Ukrajine nebudú zakazovať vývozy potravín.

Skupina G7 vo vyhlásení tiež zdôraznila, že za súčasnú situáciu je vinný ruský prezident Vladimir Putin a jeho spojenci,  nie obyvatelia Ruska. "Je to prezident Putin, jeho vláda a stúpenci, vrátane bieloruského režimu Alexandra Lukašenka, ktorí vnucujú túto vojnu a jej dôsledky Rusom a je to ich rozhodnutie, ktoré očierňuje dejiny ruského ľudu," uvádza sa vo vyhlásení G7.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok