Dvojročná práca agrosektora je nulová, myslí si strana Smer. Prichádza s niekoľkými riešeniami

TA3 TASR
23.3.2022 10:36

Dvojročná práca agrosektora je rovnaká, ako si ju hodnotia v Pláne obnovy. Nulová. Strana Smer-SD takto hodnotí prácu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Protest proti obrannej zmluve s USA
TA3 / David Duducz

"Čo tu máme po dvoch rokoch vládnutia OĽANO v agrorezorte? Nič. A to doslova. V pláne obnovy svieti pri potravinárstve a pôdohospodárstve jedna veľká nula, počas pandémie to bol jeden z mála sektorov, ktoré dostali minimálnu Pomoc a o pomoci v súčasnej kríze vláda nechce ani počuť," uviedol podpredseda strany Smer-SD Richard Takáč.

Poľnohospodári a potravinári sa tak podľa neho môžu len prizerať na rastúce ceny energií, bojujú s reťazcami o ceny za svoje produkty, za svoju prácu. A na ministerstve sa medzitým vystriedali ministri aj so svojím "ansáblom".

Prvému agroministrovi podľa Takáčových slov "chýbali manažérske schopnosti, ten druhý je stále dušou bankár. Národné parky odovzdal spolustraníkovi Jánovi Budajovi na envirorezort, objavilo sa niekoľko kšeftov so sviňami, podozrenia na rodinkárstvo, a tak celkovo si agrorezort žije vlastným životom".

"Už ani na ministerstve podľa mňa nevedia, ako je to s Pôdohospodárskou platobnou agentúrou (PPA), ako je to s vyplácaním dotácií pre naozajstných poľnohospodárov. Hlavne, že vlastné svine dostanú štedro do válova. Dvojročná práca agrosektora je rovnaká, ako si ju hodnotia v pláne obnovy. Nulová," podčiarkol.

Takáč upozornil, že strana Smer-SD medzitým šesťkrát navrhovala parlamentné rokovanie k cenám potravín. "Chceli sme vedieť, aké riešenie má vláda pre potravinárov, aj spotrebiteľov. Všetky naše snahy zhodili zo stola. Pravdepodobne preto, že žiadne riešenia nemali," zdôraznil.

"Prichádzame preto s návrhom na mimoriadnu schôdzu (Národnej rady SR), kde agroministerstvu a vláde ponúkame jedenástku riešení, ktoré môžu okamžite aplikovať do praxe. Ide o akúsi ´kuchársku knihu´ na stabilizáciu cien potravín," dodal Takáč.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok