Soľ je pri upratovaní podceňovaná: Nasolíte pol domácnosti, keď zistíte, čo všetko dokáže

TA3/zm
23.3.2022 16:00

Ak si na upratovanie domácnosti bežne beriete ocot, citrón či jedlú sódu, potom pridajte do svojho arzenálu eko čistiacich prípravkov aj soľ. Obyčajný biely prášok dokáže neobyčajné veci.

Soľ je pri upratovaní podceňovaná: Nasolíte pol domácnosti, keď zistíte, čo všetko dokáže
Pexels/Artem Beliaikin

Soľ alebo odborne chlorid sodný je veľmi dobrým čistiacim prípravkom, no máloktorá žena ho v dnešnej dobe využíva. A je na čase opäť s tým začať. Poradí si totiž so zažratou špinou veľmi ekologicky.  

Pripálené panvice

Ak máte staršiu panvicu, z ktorej už nejdú pripálené miesta ničím umyť, vyskúšajte to ešte so soľou. Posypte miesta, ktoré treba vydrhnúť, pridajte pár kvapiek vody alebo citrónovej šťavy a krúživými pohybmi trpezlivo usadeniny šúchajte handričkou. Keďže soľ je vlastne zlúčeninou sodíka a chloridu, doslova staré pripáleniny rozpustí.

Drevené dosky

Dokonale umyť drevenú dosku na krájanie je niekedy problém, nie však pre soľ. Rozkrojte citrón a posypte ho soľou, ktorá sa na dužinu prilepí. Takouto prírodnou špongiou a prípravkom potierajte dosku, kým nie je čistá. Následne stačí len opláchnuť vlažnou vodou a máte hotovo.

Špinavé vázy

Ak máte roky svoju obľúbenú vázu, už je zrejme na jej dne vidieť, ako dlho a často ju používate. Zájdený povlak nejde ničím dole, no to ste zjavne ešte neskúsili soľ. Nasypte asi tri lyžice do vázy a napustite ju teplou vodou. Nechajte päť minút postáť, kým sa soľ rozpustí, nie však úplne. Jej drobné zrniečka totiž budete potrebovať, aby ste mohli s vázou naplnenou vodou dobre zatriasť a soľ doslova vyšmirgľuje usadenú špinu z vnútra nádoby.

Čisté odtoky

Soľ môžete používať aj ako prevenciu do všetkých odtokov v domácnosti, teda nie len do drezu a umývadiel, ale do toalety. Pripravte si raz za čas zmes z jednej šálky soli, pol šálky octu a jeden šálky jedlej sódy. Tú len nasypte do odtokov a po desiatich minútach zalejte vriacou vodou. Môžete si byť isté, že sa vo vašej domácnosti už nič len tak neupchá.

Škvrny od potu

Trik so soľou, keď sa rozleje červené víno, pozná snáď každý. Nie je to však jediný typ škvŕn, s ktorými si tento biely prášok poradí. Vyčistí aj stopy po pote v podpazuší. Rozpustite štyri polievkové lyžice v litri horúcej vody a potom znečistenú bielu košeľu či blúzku do roztoku na pár minút ponorte. Potom dajte klasicky oprať do práčky. Pozor však, na inej farbe oblečenie než je biela tento trik neskúšajte.   

Témy: Citrón váza
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok