Rusko podľa Kyjeva bráni evakuácii civilistov z Mariupolu. Okupanti chcú zrovnať mesto so zemou, napísala radnica

TA3 ČTK
22.3.2022 17:09

Najmenej 100-tisíc ľudí chce utiecť z obliehaného prístavného mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, ale nemôžu, pretože chýba bezpečná cesta k evakuácii do bezpečia. Uviedla to v utorok podľa agentúry Reuters podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková.

Satelitná snímka zobrazuje divadlo v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol
TASR/AP

Ruské ostreľovanie podľa vicepremiérky bráni záchranárom v prístupe ku krytu pod mariupolským divadlom, kde sa mohli podľa miestnych úradov schovávať stovky ľudí, keď divadlo minulý týždeň zničil zásah bomby. Z krytu sa zatiaľ podarilo zachrániť 130 preživších. Osud ďalších ľudí, prevažne žien a detí, zostáva neznámy.

Rusko poprelo, že by bombardovalo divadlo či útočilo na civilistov. Moskva tiež obviňuje ukrajinských "nacionalistov", že bránia v evakuácii civilistov do Ruska a že používajú civilistov ako živý štít. Mariupolská radnica uviedla, že ruské letectvo v utorok zvrhlo na Mariupol dve „supersilné“ bomby, čím beztak zničené mesto ešte viac utrpelo. "Okupantov nezaujíma mesto, chcú ho zrovnať so zemou a urobiť z neho spálenisko," napísala radnica na sociálnej sieti.

Miestne úrady odhadovali, že počas obliehania prišlo o život asi 2500 civilistov, ale upozorňujú, že pod troskami môže ležať aj dvojnásobný počet mŕtvych. Tieto údaje nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Mesto, nachádzajúce sa pri Azovskom mori, asi 50 kilometrov od ruských hraníc, malo pred vojnou okolo 430-tisíc obyvateľov. Mesto má strategický význam, jeho dobytie by Rusom umožnilo vytvoriť pozemné spojenie s anektovaným Krymom, ale ukrajinské sily odmietajú kapitulovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok