Estetický problém, ktorý aj zabolí: Zarastanie chĺpkov trápi každú druhú ženu

TA3/zm
23.3.2022 08:00

O chĺpkoch sa nahlas veľmi nehovorí, ale takmer každá moderná žena s nimi bojuje. A každá druhá dokonca s tým, aby jej nezarastali a nevytvárali tak neestetické a bolestivé vyrážky. Ako proti tomu bojovať?

Estetický problém, ktorý aj zabolí: Zarastanie chĺpkov trápi každú druhú ženu
Pexels/cottonbro

Hladká pokožka je trendom, ale ak pri odstraňovaní chĺpkov na nej vznikajú zapálené miesta, stále ste k dokonalému výzoru nedospeli. Poradíme vám, čo robiť s problémom, o ktorom sa príliš nehovorí.

Rizikové faktory

Niektoré ženy patria medzi tie šťastné, že sa so zarastajúcimi chĺpkami nestretli nikdy. Každá druhá však udáva, že jej je tento problém veľmi dobre známy. Na bolestivé miesto, ktoré sa vytvprí po odstraňovaní chĺpkov, má vplyv niekoľko faktorov.

Prvým je typ ochlpenia. Väčšiu tendenciu robiť neplechu majú tvrdé a kučeravé chĺpky. Čo sa týka samotného typu odstraňovania porastu, rovnako môže byť problematické holenie žiletkou ako aj depilácia.

Zarastanie chlpu totiž vzniká, ak sa neodstráni celý, vrátane korienka, ale naruší sa jeho štruktúra tesne pod povrchom pokožky. Práve vtedy má chĺpok základy na to, aby rástol naďalej, no pod kožou, pretože ste holením či depiláciou narušili jeho prirodzený smer. V tele to samozrejme spustí zápal, pretože organizmus s chĺpkom bojuje ako s cudzím telesom. A výsledok poznáte, je ním bolestivý vriedok. Ale čo s tým?

Prevencia

Vyhnúť sa tomu, aby vám chĺpky zarástli, je náročné. V prípade, že na ich odstraňovanie preferujete holiaci strojček, mali by ste dbať na to, aby bola čepeľ vždy ostrá a čistá. Pomôže aj používať peny na zmäkčenie ochlpenia. Pokojne siahnite aj po pánskych produktoch, ktoré sú v tomto prípade o niečo účinnejšie. Čo sa týka depilácie, ak sa po nej často stretávate so zápalmi, je na mieste zvoliť si iný druh, prípadne iný produkt. Pokožka totiž môže reagovať na určitú látku vo voskových papierikoch.  

Peeling i pinzeta

No, keď už problém nastane, prvou pomocou je pinzeta, pomocou ktorej si zarasteného záškodníka uvoľníte spod kože. Prestane sa tak tvoriť zápal a do pár dní zmizne aj vyrážka. Chce to však určitú obratnosť, pretože pinzetou budete vykonávať doslova malú operáciu.

O niečo príjemnejšie je urobiť si deň po holení peeling, ktorý odstráni z pokožky odumreté kožné bunky a uvoľní aj prípadne zarastajúce chĺpky ešte v úvodnom štádiu, čiže pred tým, ako by narobili problémy.


Témy: Krása Pokožka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok