Hamran by sa podľa ministra vnútra Mikulca mohol stať šéfom polície od apríla

TA3 TASR
21.3.2022 16:14

Štefan Hamran by sa mohol stať policajným prezidentom od 1. apríla. Minister vnútra Roman Mikulec o tom informoval v pondelok po Hamranovom verejnom vypočutí pred parlamentným brannobezpečnostným výborom. Hamran v súčasnosti pôsobí vo funkcii na základe dočasného poverenia.

Rokovanie vlády NR SR
TA3 / David Duducz

Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po odchode Petra Kovaříka, ktorý na vlastnú žiadosť vo funkcii skončil 15. septembra 2021. Koncom septembra minister poveril vedením Hamrana, ktorý v predchádzajúcej voľbe na post šéfa polície neuspel.

Kandidáta na policajného prezidenta navrhuje po minuloročnej novele zákona minister. Po verejnom vypočutí pred výborom Národnej rady SR ho môže vymenovať do funkcie. Zároveň dostal právomoc bez udania dôvodu šéfa polície odvolať. Na pondelkovom verejnom vypočutí sa zúčastnil iba jeden zástupca opozície, nezaradený poslanec Ondrej Ďurica. Podpredsedníčka výboru Denisa Saková, pôsobiaca v mimoparlamentnom Hlase-SD, na tlačovej konferencii svoju neúčasť zdôvodnila tým, že vypočutie je iba formalitou. Minister bol podľa nej už rozhodnutý.

Minister zatiaľ nespresnil, kedy predloží výboru aj návrh na neobsadený post riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. "Je tam zastupujúci riaditeľ, ktorý funguje, a momentálne ja som s tým spokojný," povedal Mikulec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok