Top udalosti týždňa: Vražda policajta, verdikt pre Bödöra, odsúdení policajti, obkľúčený Mariupoľ, Vlhovej umiestnenie

TA3 TASR
20.3.2022 19:25

Pri incidente v Prešove mal v pondelok policajt zastreliť svojho kolegu. Norbert Bödör zostáva na slobode. Súd odsúdil expolicajta Vladimíra Bistáka i bývalého policajného vyšetrovateľa Mariána Kučerku. Ruské sily v stredu bombardovali divadlo v obliehanom ukrajinskom meste Mariupoľ. Vlhová sa rozlúčila so sezónou Svetového pohára tretím miestom.

polícia policajt ilstračný (1140px) TASR/Lukáš Grinaj
TASR/Lukáš Grinaj

Vražda policajta

Pri incidente v Prešove mal v pondelok policajt zastreliť svojho kolegu. Incidentu podľa medializovaných informácií predchádzala výmena názorov pri preberaní služby. Podľa medializovaných informácií malo dôjsť k streľbe pri čerpacej stanici, predchádzať jej mala výmena názorov. Strelec mal z miesta činu ujsť v policajnom aute, podľa Denníka N ho po niekoľkých hodinách zadržali pri Liptovskom Mikuláši. Podľa informácií má ísť o syna prešovskej primátorky Martina Turčana. Obvinený z vraždy kolegu policajta, bude stíhaný väzobne. Vo štvrtok o tom rozhodla sudkyňa pre prípravné konanie Okresného súdu Prešov na základe preukázania dôvodov takzvanej útekovej a preventívnej väzby.

Verdikt pre Bödöra

Nitriansky podnikateľ Norbert Bödör zostáva na slobode. V piatok o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu SR. Súd zamietol sťažnosť prokurátora proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, ktorý Norberta Bödöra ešte v januári prepustil zo zadržania na slobodu.

Najvyšší súd svoje rozhodnutie zdôvodnil najmä nečinnosťou orgánov činných v trestnom konaní. "Trestné stíhanie pre kauzu zvanú Valčeky je dôvodné," vyhlásil predseda senátu NS SR Juraj Kliment. U Norberta Bödöra podľa súdu existuje obava z pokračovania v trestnej činnosti. Z dôvodu nečinnosti orgánov činných v trestnom konaní však senát nepovažoval ďalšie väzobné stíhanie obvineného za súladné s požiadavkou primeranosti zásahu do jeho práv.

Odsúdení policajti

Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, odsúdil vo štvrtok expolicajta Vladimíra Bistáka, obvineného v kauze zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ako aj korupčnej trestnej činnosti na trest odňatia slobody tri roky s podmienečným odkladom výkonu na skúšobnú dobu štyri roky. 

Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, odsúdil vo štvrtok bývalého policajného vyšetrovateľa Mariána Kučerku za zločin prijímania úplatku a obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v spolupáchateľstve na trest odňatia slobody vo výmere 11 rokov. Obžalovaný ani jeho obhajcovia na vyhlásenie rozsudku neprišli.

Obkľúčený Mariupoľ

Ruské sily v stredu bombardovali divadlo v obliehanom ukrajinskom meste Mariupoľ, v ktorom sa údajne ukrývali stovky civilistov. S odvolaním sa zástupcu starosta mesta Serhija Orlova to uviedla stanica BBC. Stovky civilistov v obliehanom Mariupole našli útočisko v kryte civilnej ochrany divadla a zostali tam uväznení, keď došlo v stredu k vzdušnému útoku na budovu. Ruské ministerstvo obrany zbombardovanie divadla poprelo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu nadránom povedal, že obliehanie mesta Mariupol sa zapíše do histórie "vojnovými zločinmi, ktoré tam pácha ruská armáda".

Z juhoukrajinského mesta Mariupol obkľúčeného ruskými silami sa v sobotu podarilo cez humanitárne koridory evakuovať 4128 ľudí na severozápad do mesta Záporožie, ale radnica oznámila, že ruskí vojaci donútili niekoľko tisíc obyvateľov presunúť sa do Ruska.

Ukrajinská poslankyňa Lesia Vasylenková informovala, že v dôsledku ruského ostreľovania došlo k zničeniu jedného z najväčších metalurgických závodov v Európe. Zverejnila tiež video, ktoré zachytáva, ako sa z oceliarskeho kombinátu pri obliehanom meste Mariupol, ozývajú mohutné výbuchy a stúpajú oblaky hustého čierneho dymu, informovala televízia Sky News.

Vlhovej umiestnenie v obrovskom slalome

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa rozlúčila so sezónou Svetového pohára tretím miestom vo finálovom obrovskom slalome. Vo francúzskom dejisku Courchevel/Meribel zaostala v nedeľu o 0,37 sekundy na víťaznou Federicou Brignoneovou, druhá bola ďalšia Talianka Marta Bassinová (+0,31 s). Malý glóbus za hodnotenie disciplíny získala domáca Tessa Worleyová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok