Chýbajú čašníci, kuchári i chyžné. Pracovníkov je nedostatok, pomôcť by mohli Ukrajinci

TA3
20.3.2022 15:17

Gastrosektor stále trpí kritickým nedostatkom pracovnej sily. Podnikatelia čakajú, že pomôcť by mohli pracovníci z Ukrajiny. Ukazuje sa však, že ich zamestnávanie je zložitejšie, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Zjednodušenia tohto procesu úrady práve pripravujú.

V hoteloch a reštauráciách chýba kvalifikovaná pracovná sila, teda čašníci, kuchári či recepční. Málo je však aj upratovačiek alebo chyžných. „Cítime nedôveru ľudí pracovať v tomto segmente. Je určite po tých vlnách ťažšie nájsť personál,” povedala Dominika Biľová, manažérka Grand Hotela Praha Tatranská Lomnica.

V rámci celého Slovenska chýba v sektore turizmu podľa odhadov Asociácie hotelov a reštaurácií 10 až 20 tisíc pracovníkov. Utečenecká kríza by mohla priniesť kvalifikovaných zamestnancov z Ukrajiny.

Prijímanie utečencov má však svoje špecifiká. Okrem dokladu o štatúte dočasného útočiska musí aj ukrajinský občan získať zdravotný preukaz a osvedčenie o spôsobilosti manipulovať s potravinami. „Treba povedať, že to nie je jednoduchý proces. Je časovo náročný a, bohužiaľ, treba aj kriticky povedať, že je rozdielny prístup v jednotlivých regionálnych úradoch. Ten študijný materiál má úplne iný rozsah. Niekde 20 strán, niekde 100 strán,” ozrejmil Marek Harbuľák, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok